Obama: Spory v Kongresu zpomalily růst a zdražily půjčky

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Škody napáchané na americkém hospodářství vinou sporů v Kongresu ohledně takzvaného dluhového stropu a financování aktivit státních úřadů označil prezident Barack Obama za zcela zbytečné. Ekonomický růst se prý podle analytiků zpomalil. Půjčky kvůli obavám ze vzniku platební neschopnosti země podražily, což zvýšilo její deficit.

Obama dnes během svého vystoupení před novináři po dosažení kompromisu mezi americkými zákonodárci rovněž řekl, že plná víra a důvěra ve Spojené státy nebyla ještě zpochybněna, i když obyčejní Američané již mají Washingtonu zcela po krk. Po více než dvoutýdenním handrkování v Kongresu „není vítěze“. „Politická dysfunkce povzbuzuje naše nepřátele a oslabuje naše přátele,“ prohlásil Obama.

Prezident vyzval k vyváženému přístupu zúčastněných stran v Kongresu k dalším jednáním o rozpočtu, která se budou konat v následujících týdnech. Obama už před několika hodinami při podpisu příslušné normy dosažený kompromis ocenil a vyjádřil naději, že budoucí spory nebude Kongres řešit „za pět minut dvanáct“. Má být vytvořena komise se zástupci republikánů a demokratů, která v polovině prosince předloží návrhy dlouhodobé strategie, jak snížit zadlužení země.

Podle Obamy by zákonodárci měli dokončit práci na stabilizaci „narušeného“ imigračního systému v USA. Reforma imigračního zákona může být, a tím pádem i měla by být dokončena do konce letošního roku, míní šéf Bílého domu. Prezident také podotkl, že by Sněmovna reprezentantů, ovládaná republikány, měla odhlasovat zemědělský zákon přijatý již předtím v Senátu kontrolovaném demokraty.

Účet za "shutdown": 24 miliard USD

Hrozbu platební neschopnosti Spojených států odvrátil Kongres v noci na dnešek jen půldruhou hodinu před kritickou půlnocí místního času. Takzvaný shutdown, kdy federální vláda kvůli politickému patu zůstala 16 dní bez financí, stál podle ratingové společnosti Standard & Poor's americké hospodářství 24 miliard dolarů (455 miliard korun). Vyřešení krize ocenily Mezinárodní měnový fond (MMF), Světová banka i Čína.

Dohoda mezi republikány a demokraty dočasně odvrací hrozbu neschopnosti americké vlády splácet dluhy - bez tohoto ujednání by totiž počínaje dnešním dnem vláda vyčerpala všechny možnosti, jak zůstat pod takzvaným dluhovým stropem. Pokud by Washington kvůli politickému patu nedokázal dostát svým finančním závazkům, mělo by to výrazný nepříznivý dopad na americkou i světovou ekonomiku.

Dohoda zvyšuje dluhový limit nejméně do 7. února a až do 15. ledna zajišťuje financování federální administrativy.