Obama vyhrál volby, boj s republikány nekončí

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: E15 Bretislav Kovarik

Americkým demokratům se podařilo udržet kontrolu nad Bílým domem, Barack Obama po vyrovnané kampani zdolal republikánského vyzývatele Mitta Romneyho. V přepočtu na volitele vyhrál s velkým náskokem, nicméně na procenta hlasů bylo prezidentovo vítězství poměrně těsné, konečné skóre zní 50:48.

„Nikdo nemůže s jistotou říci, jaká složitá citová chemie ve volbách převážila na Obamovu stranu,“ podotkl Thomas Friedman z listu New York Times. Většina analytiků si však úspěch obhájce úřadu vysvětluje vzrůstající vírou Američanů v lepší zítřky a disciplínou demokratického voličstva. Připomínají také Obamovu popularitu u žen, hispánských voličů a dalších menšin.

Romney, jemuž přisuzují analytici řadu strategických chyb a který zřejmě doplatil na nálepku „muže žijícího v privilegované vrstvě mimo pravidla pro střední třídu“, porážku uznal. A poznamenal, že v době hospodářských potíží není čas na mezistranické hašteření. I znovuzvolený prezident dal najevo smířlivost.

„Těším se, až si s (bývalým) guvernérem Romneym sednu a promluvím o tom, jak můžeme společně pracovat na posunutí této země kupředu,“ řekl Obama během svého vítězného projevu v Chicagu.

V praxi, vzhledem k republikánské většině ve Sněmovně reprezentantů a jejich nezanedbatelné síle v Senátu, ale nemusí být spolupráce snadná. Ukazuje to ostatně i uplynulé období. Dají se očekávat další bitvy o rozpočtový deficit, zadlužení a daně.

Hned na přelomu roku čeká politiky velký problém. Pokud se obě strany nedohodnou, automaticky vyprší některé daňové úlevy a začnou platit obří škrty, což by mohlo mít drtivý dopad nejen na americkou ekonomiku. Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner dal přitom už včera najevo, že na zvýšení daní nepřistoupí.
Lídři Evropské unie využili gratulací staronovému partnerovi vesměs k výzvě, aby se více zasadil o oživení světové ekonomiky. Oddechl si Peking a Moskva, pro něž by byl republikán Romney zjevně méně příjemnou volbou.
O výsledcích v jednotlivých státech, volbách v Los Angeles či Obamově ekonomické politice čtěte

„Vytváření růstu a pracovních míst zůstává prioritou jak pro USA, tak pro EU. Budeme pokračovat s prezidentem Obamou v odemykání nepřekonatelného potenciálu na transatlantickém trhu,“ uvedli ve společném prohlášení předseda Evropské komise José Barroso a unijní prezident Herman Van Rompuy.

Představitelé a média dvou dalších světových velmocí, Číny a Ruska, reagovali na výsledek s očividnou úlevou. Romney totiž dával najevo, že by k nim zaujal tvrdší postoj než jeho konkurent. Oficiální čínský tisk podotkl, že soužití s USA během prvního Obamova termínu nebylo vždy jednoduché, ovšem nyní se prezidentovi otvírá příležitost vytvořit s asijskou zemí racionální a konstruktivní vztah. „Vyjadřujeme naději, že pozitivní začátky v našich bilaterálních vztazích a mezinárodní spolupráci mezi Ruskem a USA se rozvinou a vylepší v zájmu světové bezpečnosti a stability,“ řekl mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Zklamán musí být izraelský premiér Benjamin Netanjahu, podle něhož má Obama příliš shovívavý postoj k Íránu a jeho jadernému programu.