Obamovi ke znovuzvolení pomohli Hispánci

Hispánská kapela vyzývá na předměstí Los Angeles členy své komunity, aby přišli k volbám.

Hispánská kapela vyzývá na předměstí Los Angeles členy své komunity, aby přišli k volbám. Zdroj: profimedia.cz

Prezident Barack Obama porazil v prezidentských volbách republikánského kandidáta Mitta Romneyho přesto, že americká ekonomika zažívá jen slabé oživení a trpí vysokou nezaměstnaností. (Foto ČTK)
Obama vstupuje do druhého funkčního období, kdy bude muset řešit bilionový rozpočtový deficit, snížit státní dluh ve výši 16 bilionů dolarů (314 bilionů korun) a reformovat sociální a zdravotní programy.  (Foto ČTK)
Poté, co se za předvolební kampaně utratilo šest miliard dolarů a jen v prezidentské kampani se odvysílalo 1,2 milionu televizních spotů, zůstal Washington úplně stejný, jako byl v úterý ráno, poznamenal dnes list The Wall Street Journal.  (Foto ČTK)
I když Obama získal pohodlnou většinu volitelů, má jen těsný náskok v celkovém počtu hlasů všech Američanů. Tento poměr potvrzuje, že země je nadále politicky velmi rozdělená.  (Foto ČTK)
Ve svém africkém domově Obamovi držela palce i jeho keňská babička Sarah.  (Foto ČTK)
10
Fotogalerie
Silná podpora ze strany Hispánců, nejrychleji rostoucí etnické skupiny v USA, pomohla prezidentovi Baracku Obamovi zajistit si druhé volební období v Bílém domě.

Podle průzkumu agentury Reuters volilo Obamu 66 procent Hispánců, tedy přibližně stejně jako před čtyřmi lety. Podle politologa Matta Baretta byla tato podpora pro prezidenta zcela zásadní, protože začal ztrácet u bílých mužů. Jejich podpora klesla ze 41 procent před čtyřmi lety na 36 procent.

Obama si je významu přibližně 24 milionů hispánských voličů vědom. V září například prohlásil, že jeho „největší chybou“ bylo neprovedení zevrubné reformy imigrační politiky. Drobné ústupky ale jeho vláda učinila, když například v červnu povolila mladým nelegálním přistěhovalcům, aby se ucházeli o dočasné pracovní povolení. To se podle Barreta ihned projevilo na rostoucí podpoře ze strany Hispánců.

Vyzyvatel amerického prezidenta Mitt Romney se naopak držel tvrdé linie. Během kampaně opakoval, že ilegální imigranti by měli opustit zemi, provést jakési „sebedeportování“ předtím, než by měli mít možnost požádat o občanství.

Podle dat z roku 2010 stojí Hispánci za více než polovinou amerického populačního růstu. Na jihu USA, který je tradiční voličskou základnou republikánů, jejich počet mezi léty 2000 a 2010 stoupl o 57 procent. V Texasu, baště republikánů, letos Obama získal 41 procent všech hlasů, ale zároveň 57 procent hlasů Hispánců.

Tyto výsledky spolu s demografickým vývojem vedou k tomu, že republikáni z jihu jako floridský senátor Marco Rubio volali po urychlené imigrační reformě.

Obamovo vítězství ale nechalo řešení tohoto problému v rukou demokratů. Staronový prezident během svého prvního povolebního zařadil „opravu našeho imigračního systému“ na seznam priorit.