Zemské volby v Braniborsku vyhráli sociální demokraté, v Sasku křesťanští demokraté

Zemské volby v Německu.

Zemské volby v Německu. Zdroj: Reuters

Německo, volby
Německo, volby
Angela Merkelová na sjezdu CDU, kde byla zvolena do čela strany na další dva roky
Předsedkyně německé sociální demokracie (SPD) Andrea Nahlesová.
Předsedkyně německé sociální demokracie (SPD) Andrea Nahlesová.
6
Fotogalerie

Zemské volby v Braniborsku podle odhadů veřejnoprávní televize ARD vyhrála sociální demokracie (SPD), která se ziskem 27,2 procenta hlasů porazila protiimigrační stranu Alternativa pro Německo (AfD) s 22,7 procenta. Křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové jsou s 15,3 procenta třetí. V Sasku zvítězili křesšťanští demokraté Angely Merekelové.

Do parlamentu této východoněmecké spolkové země, kde žije asi 2,5 milionu lidí, směrují také oslabená Levice s 11 procenty, posílení Zelení s 10,2 procenta a poprvé i konzervativní Svobodní voliči (FW) s pěti procenty. Liberálové (FDP) se 4,8 procenta nejspíš zůstanou za branami zemského sněmu.

I přes vítězství, k němuž se dopracovala především dobrým závěrem volební kampaně, je dnešní výsledek pro SPD nejhorším v Braniborsku od znovusjednocení Německa v roce 1990. Totéž platí i pro CDU.

Mezi ostatními stranami jsou zajímavé především výsledky AfD a Zelených. Protestní strana si proti volbám před pěti lety polepšila o více než deset procentních bodů, Zelení o necelé čtyři. Pro obě strany jde o nejlepší výsledek v Braniborsku, pro Zelené dokonce v jakýchkoliv zemských volbách v pěti východoněmeckých spolkových zemích. Opačným směrem šla podpora Levice, která ztratila téměř osm procentních bodů. Pokud se odhady výsledků potvrdí, bude to znamenat konec současné vlády SPD a Levice, která v parlamentu přijde o většinu. Novou koalici by mohli vytvořit SPD, Levice a Zelení.

V Sasku zvítězila CDU Angely Merkelové

V Sasku vyhráli podle odhadů  ARD křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové před protiimigrační stranou Alternativa pro Německo (AfD). CDU získala 32 procent hlasů, AfD 27,3 procenta. Do parlamentu této čtyřmilionové spolkové země ležící u českých hranic směřují také Levice, Zelení a sociální demokraté (SPD). Pokud se odhady výsledků potvrdí, bude to znamenat konec současné vlády CDU a SPD, která ztratí většinu v zemském sněmu.

Křesťanští demokraté byli ještě v červenci v průzkumech veřejného mínění na úrovni AfD, v závěru kampaně vedené populárním saským premiérem Michaelem Kretschmerem se ale protestnímu uskupení dokázali vzdálit. I tak je ale jejich výsledek v Sasku dosud nejhorším. CDU tam od znovusjednocení Německa v roce 1990 vyhrála všechny zemské volby. Jejím dosavadním minimem bylo před pěti lety 39 procent.

Ještě výrazně hůře je na tom v absolutních číslech koaliční SPD, která dostala 7,9 procenta hlasů, čímž prolomila nejen své dosavadní minimum v Sasku, ale také v jakýchkoliv zemských volbách.