Odhlasováno. Švýcaři se vyslovili pro omezení přistěhovalectví

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: malias via Flickr

Švýcaři těsnou většinou přijali v referendu návrh místních nacionalistů na omezení přistěhovalectví. Podle konečných výsledků zveřejněných švýcarskou televizí se pro návrh vyslovilo 50,3 procenta účastníků hlasování.

Opatření má platit i pro občany EU a má omezit i volný pohyb osob mezi Švýcarskem a zeměmi unie. Švýcarsko sice není členem unie, ale je součástí takzvaného schengenského prostoru.

Hlasování ukázalo, že pro přijetí omezení hlasovali především voliči německy mluvících kantonů v centrální a východní části země, a to zhruba 50 až 60 procenty. Naopak francouzsky mluvící kantony na západě státu byly zpravidla z 60 procent proti.

Brusel: Výsledek referenda jde proti principu volného pohybu osob
Brusel lituje, že Švýcaři v referendu potvrdili omezení imigrace. Evropská komise dnes v prohlášení zdůraznila, že podobné kvantitativní omezení je v rozporu s principem volného pohybu osob mezi EU a Švýcarskem.
nie nyní posoudí důsledky iniciativy zavádějící limity imigrace na celkové vzájemné vztahy EU a Švýcarska. „V tomto kontextu budeme přihlížet také k názoru Spolkové rady“ (vlády), podotkla dnes mluvčí komise Pia Hansenová. Švýcarská vláda má totiž nyní tři roky na to, aby výsledky referenda přetavila v zákon.

Kritici: Imigranti jsou důležitou částí švýcarské ekonomiky

Proti omezování imigrace se stavěli především lidé z průmyslu a členové hospodářských svazů. Už dříve varovali, že ekonomika bude ohrožena nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil. Odbory pro změnu upozorňovaly, že se zahraniční zaměstnanci mohou dostat do nepříjemné pozice rukojmích zaměstnavatelů, pokud budou pracovní místa vázána na povolení k pobytu.

Na stranu průmyslu a odborů se nedávno postavil i Brusel. Předseda Evropské komise José Barroso ve švýcarském tisku připomněl, že EU umožňuje Švýcarsku privilegovaný přístup na svůj vnitřní trh s 500 miliony spotřebitelů.

OECD: žádný jiný stát neprofituje z cizinců tolik jako Švýcarsko

Své odpůrce měl návrh na omezení imigrace i mezi odborníky. „Žádný jiný členský stát OECD neprofituje z přistěhovalectví tak jako Švýcarsko,“ upozornil expert OECD Thomas Liebig. Imigranti přinášejí do švýcarské státní pokladny 6,5 miliardy franků (přibližně 146 miliard korun). V drtivé většině jde navíc o kvalifikovanou pracovní sílu, což je další rozdíl oproti běžnému stavu v EU.

Švýcarsko a referenda
Švýcaři v referendu nerozhodovali pouze o imigraci, na „programu“ měli také hlasování o případném rozšíření železniční sítě nebo zda mají být potraty i nadále hrazené ze zdravotního pojištění. Další referenda jsou plánovaná na 18. května, 20. září a 30. listopadu.