OECD: Během krize daně dopadly na občany, firmy je obešly

Daně, ilustrační foto

Daně, ilustrační foto Zdroj: CC0: PDPics via Pixabay.com

Daňové výnosy z firem od začátku finanční krize klesly, břemeno daní se ovšem přesunulo na běžné občany. Vyplývá to ze statistik Organizace pro hospodářskou spolupráci (OECD).

Průměrné daňové výnosy z firemního sektoru poklesly 3,6 na 2,8 procenta hrubého domácího produktu. U jednotlivců pak vzrostly z 8,8 na 8,9 procenta HDP a výnosy daní z přidané hodnoty z 6,5 na 6,8 procenta.

„Firmy stále nacházejí nové cesty, jak na daních zaplatit méně. Účet za ně platí běžní poplatníci,“ myslí si ředitel Centra OECD pro daňovou politiku a správu Pascal Saint-Amans. „Většina zvyšování daní během krize dopadla na jednotlivce skrze vyšší odvody na sociální pojištění, DPH a daně z příjmu. To podtrhuje nutnost toho, abychom si vynutili, že firmy budou platit férový podíl.“

Celkové daňové zatížení v zemích OECD stouplo z 32,7 v roce 2009 na loňských 34,4 procenta HDP. Průměrná daň z přidané hodnoty je na rekordní výši 19,2 procenta. 22 z 34 zemí OECD zvyšovalo daň z přidané hodnoty. Česká republika je jednou z výjimek, kde podíl klesl daňové zátěže o 0,8 procenta na 33,5 procenta HDP. Zatímco české sociální odvody jsou nadprůměrné, pod průměrem OECD jsou naopak daně z příjmu.