OECD: Nejlépe se stále žije v Austrálii, Česko je třiadvacáté

Austrálie, Sydney, ilustrační foto

Austrálie, Sydney, ilustrační foto Zdroj: Travis Simon, Flickr, CC BY 2.0

Nejlepším místem na Zemi pro život je již čtvrtým rokem v řadě Austrálie. Tvrdí to alespoň Index kvality života, který každoročně sestavuje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Index hodnotí podle 11 kritérií životní úroveň ve 36 hospodářsky vyspělých zemích světa. Česko se v rámci žebříčku umístilo na 23. příčce.

Jako rozhodující faktory pro umístění v žebříčku byly hodnoceny například zdraví, výše a rozdělení příjmů ve společnosti, zaměstnanost, délka pracovní doby, bydlení, bezpečí, volný čas či spokojenost se životem.

V první pětce žebříčku se již tradičně umístily severské země Norsko, Švédsko, Dánsko a Kanada. Do první desítky se vedle Austrálie dostaly také Švýcarsko, Spojené státy, Finsko, Nizozemsko a Nový Zéland. Česká republika je na 23. místě za Slovinskem, ale před Slovenskem, Estonskem či Jižní Koreou. Loni se ČR umístila na 22. pozici. Na chvostu žebříčku je Mexiko spolu s Tureckem.

Šest tisíc dolarů za průměrem

V České republice dosahuje podle OECD roční očištěný disponibilní příjem na osobu v průměrné domácnosti 17262 dolarů (asi 341 tisíc korun), průměr v OECD činí 23938 dolarů (přibližně 473 tisíc korun). Do této částky OECD zahrnuje nejen příjmy z ekonomické aktivity, ale například také sociální transfery či bezplatnost školství a zdravotní péče.

V ČR ale existuje poměrně značná nerovnost, kdy 20 procent nejbohatších obyvatel vydělává takřka čtyřikrát více než 20 procent nejchudších. Zaměstnanost je naopak nad průměrem OECD.

Středoškolské vzdělání má v ČR 92 procent obyvatel ve věku 25 - 64 let, což je značně na průměrem 75 procent v rámci OECD. Očekávaná doba dožití při narození je v ČR 78 let, tedy o dva roky méně, než je průměr OECD. Subjektivní úroveň spokojenosti je u Čechů lehce pod průměrem, kdy u 71 procent obyvatel převažují v každodenním životě pozitivní zážitky nad těmi negativními, průměr OECD je 76 procent.

Australané se mají nejlépe

Austrálie je na špici žebříčku v občanské angažovanosti, nadprůměrně je hodnocena například v kategoriích jako kvalita životního prostředí, zdraví, bydlení, osobní bezpečnost, zaměstnanost či subjektivní životní spokojenost. Podprůměrné hodnoty dosahuje pouze v kategorii rovnováha mezi pracovním a osobním životem. Prvenstvím v tomto kritériu se naopak může pochlubit Dánsko.

Švédsko je první v kvalitě životního prostředí, v osobní bezpečnost ale zaostává za průměrem. Švýcaři si vedou nejlépe v kategorii zaměstnanosti, příjmů a subjektivní spokojenosti.

Žebříček indexu kvality života podle OECD (vybrané země):
1. Austrálie
2. Norsko
3. Švédsko
4. Dánsko
5. Kanada
6. Švýcarsko
7. USA
10. Nový Zéland
11. Island
12. Velká Británie
21. Španělsko
22. Itálie
23. Česko
24. Izrael
26. Slovensko

zdroj OECD