OECD: Nejvíce dává na výzkum a vývoj Korea a Izrael

Čeští vědci pracující na zařízení pro sondu Solar Orbiter

Čeští vědci pracující na zařízení pro sondu Solar Orbiter Zdroj: CTK

Jižní Korea a Izrael investují do výzkumu a vývoje více než čtyři procenta ročního výkonu ekonomiky, což je mnohem více, než kolik dávají ostatní vyspělé země. Česko bylo za loňský rok se dvěma procenty hrubého domácího produktu (HDP) těsně nad průměrem Evropské unie, ale pod průměrem Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Plyne to z aktuálních údajů OECD.

Evropskou unii už v roce 2012 předehnala Čína a loni tento trend potvrdila. V Číně se na výzkum a vývoj vynaložilo 2,05 procenta HDP, čímž Peking překonal stanovený dvouprocentní cíl. V roce 1995 Čína dávala na výzkum a vývoj pouze 0,57 procenta HDP. Průměr EU loni činil 1,94 procenta, což bylo hluboko pod tříprocentním cílem, který si unie stanovila do roku 2020, konstatuje OECD.

V absolutním objemu investic do výzkumu Čína předehnala EU v roce 2014 a tyto výdaje tam byly na zhruba 80 procentech objemu v USA. Počet patentů podaných ve druhé největší světové ekonomice nadále výrazně roste a je třetí nejvyšší na světě po USA a Japonsku.

Průměr investic do výzkumu a vývoje v OECD činil 2,4 procenta HDP. Česko vydává v poměru k velikosti ekonomiky na výzkum a vývoj více než ostatní země střední Evropy i více než například Británie, Itálie, Španělsko, Norsko nebo Kanada.

Země s nejvyššími výdaji na vědu v poměru k HDPOECDOECD | OECD