OECD varuje před zpomalením globálního obchodu

Zdroj: CTK

Vývoz zboží a služeb jak z rozvinutých ekonomik, tak z rozvíjejících se zemí, v letošním prvním čtvrtletí razantně propadl. Nová čísla tak znovu otevírají debatu o kondici světové ekonomiky.

Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) uvedla, že vývoz ze zemí skupiny G7 a BRICS, v prvních třech měsících roku poklesl o 2,6 procenta ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku. Dovoz do těchto zemí ve stejném období klesl o 0,1 procenta.

Data tak ukazují, že světový obchod zažívá letos o poznání vlažnější start než se očekávalo. Například Světová banka ve své predikci říkala, že se po několika utlumených letech navrátí optimistické růstové prostředí.

Návrat růstu se nekoná

Nezdá se ani, že by obchod kvetl mimo sedm nejvyspělejších zemí světa a země skupiny BRIC. Nizozemský úřad pro ekonomickou analýzu, který sbírá a analyzuje data z celého světa uvedl, že jeho index globálních obchodní aktivity vykázal v prvních třech měsících letošního roku ve srovnání s posledním loňským kvartálem pokles o necelé procento.

„Žádný návrat růstu obchodní aktivity se zatím nekoná,“ uvedl Nadim Ahmad, šéf statistik obchodu a konkurenceschopnosti v OECD. „Při ekonomickém oživení by se určitě čekal výraznější růst obchodní aktivity než jaký dnes vidím,“ dodal Ahmad.

Vývoz roste jen Itálii a Německu

Světová obchodní organizace (WTO) ještě minulý měsíc zvýšila svůj odhad letošního růstu světového obchodu na 4,7 procenta. Své tvrzení opřela o ekonomické oživení v Evropě a Spojených státech. WTO nicméně dodala, že geopolitické konflikty, jako ten na Ukrajině, mohou jejich předpověď ohrozit.

Čísla OECD ukázala, že jedinými zeměmi G7, které v prvním letošním kvartále vyvezly více než v předchozím čtvrtletí, jsou Itálie a Německo. Ze skupiny BRICS export nerostl nikomu. V Číně vývoz letos mezi lednem a březnem klesl o více než sedm procent, v Jižní Africe o více než čtyři a v Rusku o tři procenta.