Ohlasy švýcarského referenda: EU varuje před důsledky, nacionalisté slaví

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: malias via Flickr

Výsledek švýcarského referenda o omezení přistěhovalectví vyvolal různorodé reakce. Země se těsnou většinou vyslovila pro omezení imigrace. Zatímco evropští politici označují výsledek referenda za nešťastný, nacionalisté slaví.

Země se v referendu rozdělila takřka přesně na polovinu – pro návrh hlasovalo 50,3 procenta účastníků hlasování. Zástupci osmadvacítky jsou však v reakci jednotní – odhlasování návrhu porušuje princip volného pohybu osob. Švýcarsko sice není členem EU, do takzvaného schengenského prostoru ale patří.

„V důsledku tohoto referenda Švýcarsko bude muset upravit své zákony a omezit pohyb osob i pro Evropany. Na to samozřejmě budeme reagovat. Zvážíme i to, jestli se Švýcarskem nevypovíme některé smlouvy,“ konstatoval šéf Evropského parlamentu Martin Schulz.

Cizinci nyní tvoří necelou čtvrtinu z osmimilionové populace Švýcarska. Každoročně k nim přibude dalších 80 tisíc přistěhovalců. Výsledek referenda odhalil obavy starousedlíků a nacionalistů ze ztráty svého postavení v zemi. „Švýcarsko už si nemůže další příliv imigrantů dovolit. Nemáme na to kapacitu. Přitom se k nám denně hrnou zástupy přistěhovalců z celé Evropy, a nejenže ohrožují naše pracovní místa, ale především se kvůli nim snižuje životní úroveň nás všech,“ podotkl mluvčí Eric Bertinat nacionálně-konzervativní Švýcarské lidové strany, která hlasování iniciovala.

Evropští nacionalisté: Je to pozitivní obrat proti destruktivnímu dogmatu

Evropští nacionalisté výsledky referenda uvítali. „Masová imigrace v Evropě je zásadním problémem a zdrojem velkých obav, protože snižuje mzdy, vytváří tlak na sociální systémy a dává lidem pocit, že jsou cizinci ve své vlastní zemi. To není otázka rasy, ale prostoru, počtu a kvalifikací,“ okomentoval referendum předák protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage.

Obdobně se k výsledkům postavila i francouzská krajně pravicová Národní fronta v čele s Marine Le Penovou, podle níž hlasování představuje „pozitivní obrat proti destruktivnímu dogmatu“, jakým je rušení hranic mezi státy. Jak dodala, Národní fronta bude i nadále usilovat o zavedení podobných lidových referend i ve Francii.

Rozdělená země?
Hlasování mimo jiné odhalilo rozdílnost názorů v různých částech země. Pro návrh hlasovali lidé německy mluvících kantonů. Francouzské kantony na západě země byly spíš proti. Někteří analytici tvrdí, že Švýcarsku nelze nic vyčítat – v referendu by prý hlasovali podobně i obyvatelé Německa, Nizozemska nebo Francie.

Češi ve Švýcarsku: Zavřel se velmi dobrý trh

Německý tisk hodnotí výsledek referenda jako prohru švýcarské vlády, tamních podniků i odborů. Před důsledky mimo jiné varoval také český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (viz tabulka). Jak ale se k tomu staví Češi, kteří ve Švýcarsku působí? „Neočekávám, že by pro CERN měl nastat nějaký závažný problém v kontextu s nedávným referendem. CERN je mezinárodní organizací, pracovníci českých vědeckých institucí nepotřebují od švýcarských autorit pracovní povolení ani žádný jiný dokument,“ vysvětlil Václav Vrba z fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, který působil jako dlouholetý koordinátor účasti ČR v experimentu ATLAS.

„Podle mého osobního názoru referendum vneslo nejistotu do plánování švýcarských firem. Podniky, které by případně investovaly ve Švýcarsku, budou muset rozhodně zvažovat, zda bude možné najít dostatečné množství pracovní síly na tamním trhu,“ uvedl pro E15 prezident HST Obchodní komory Švýcarsko – Česká republika Marek Procházka. Podle něj například jen ve švýcarském zdravotnictví pracuje kolem padesáti procent cizinců.

„Z mého osobního pohledu je to samozřejmě špatně. Oni totiž nelegálové dál zůstanou nelegály a omezí se jen konkurence na trhu. A to je pro každou společnost špatně. Určitě nechápu, jak se z výsledků mohou někteří Češi třeba i radovat - jako by se jich to netýkalo. Zavřel se totiž velmi dobrý trh,“ komentoval jeden z Čechů, který ve Švýcarsku žije.

Zaorálek: Švýcarsko bude muset nést důsledky
„Podobný způsob omezování imigrace není v souladu s pravidly, která máme vytvořená v schengenském prostoru, takže z toho žádnou velkou radost nemám. Nevylučuji, že to může znamenat určitý dopad na Švýcarsko. Pokud takto odmítá pravidla hry, tak to znamená, že i ono bude muset nést určité důsledky,“ uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.