Oligarchové na Ukrajině ztrácejí moc, Porošenkovi se ale daří

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk

Ukrajinský prezident Petro Porošenko při nástupu do úřadu sliboval snížení politické moci místních podnikatelů. To ovšem plní zatím jen částečně. Zatímco oligarchové jako Rinat Achmetov nebo Igor Kolomijskij ztrácejí vliv, společnostem vlastněným prezidentem se daří, informuje server Spiegel Online.

Například výrobce čokolády Roshen, kterou Porošenko vlastní, zažívá dobré časy i přes problémy na ruském trhu (v květnu byla jeho továrna v Lipecku zabavena ruskými úřady). Zisky v roce 2014 meziročně vzrostly devětkrát.

Společnost otevřela 14 nových obchodů, z toho jeden na hlavní kyjevské třídě Chresčatyk. Aktiva Porošenkovy Mezinárodní investiční banky vzrostla za minulý rok o 89 procent.

Prezident přitom před volbami sliboval, že svoje společnosti prodá. To se ale doposud nestalo – jako důvod Porošenko uvádí, že se mu zatím nepodařilo najít žádného kupce. Ukrajinský prezident si ponechává i svůj majetek v mediální oblasti, konkrétně televizní Pátý kanál.

Dlouholetý obchodní partner

Otázky vyvolává také počínání kyjevského vedení v energetickém sektoru. Velkou státní zakázku při obnově zastaralé přenosové soustavy získal Porošenkův dlouholetý ruský podnikatelský partner Konstantin Grigorišin. Podle propočtů ukrajinských médií citovaných Spiegelem by ji společnosti Siemens nebo ABB dodaly dvakrát levněji.

Problematická je také privatizace ukrajinského státního energetického podniku ZentrEnergo. Tu má brzdit Porošenkův známý, ministr pro energetiku Volydymyr Demčyšyn, podle něhož je nejprve potřeba restrukturalizovat ukrajinskou přenosovou soustavu.

Čtěte více

Zdroje uváděné redaktorem Spiegelu ale hovoří jinak – má se jednat pouze o výmluvu, která má odradit zahraniční investory. Finálním kupcem by se měl následně stát právě zmíněný Konstantin Grigorišin. Ministr pro energetiku jakékoliv napojení na tohoto miliardáře odmítá. ¨

Nejbohatší Ukrajinci (v milionech dolaru)
Jméno (věk)OboryJmění
Rinat Achmetov (48)metalurgie, energetika6900
Viktor Pincuk (54)média, metalurgie1500
Ihor Kolomojskyj (52)finance1400
Hennadij Boholjubov (53)finance1300
Jurij Kusjuk (46)zemědělství1100
Vadym Novynskyj (51)strojírenství, metalurgie790
Oleksandr Jaroslavskyj (55)investice, reality770
Petro Porošenko (49)potravinárství, média750
Kostantyn Ževaho (41)metalurgie, finance740
Serhij Tihipko (55)strojírenství, finance690

Demčyšyn ovšem podle zákulisních informací k zahraničním investorům opravdu příliš vstřícný není. Podle zdrojů uváděných Spiegelem měl při jednáních o privatizaci odrazovat francouzského zájemce o Zentrenergo, společnost GDF Suez. Argumentoval ukrajinskou bezpečnostní situací a malou zkušeností francouzské firmy. Ta je přitom s obratem 90 miliard euro jednou z největších energetických společností na světě.

Úbytek moci

Jiní oligarchové své pozice naopak ztrácí. Nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov doplácí na boje v jeho domovském Doněcku. Tam sídlí jeho finanční a průmyslový holding SCM Group i fotbalový klub Šachtar Doněck. Za minulý rok Achmetov ztratil 5,8 miliardy dolarů.

V březnu odvolal Porošenko gubernátora Dněpropetrovské oblasti, třetího nejbohatšího Ukrajince Igora Kolomojského. Ten štědře podporoval ukrajinské oddíly ve svém regionu, který je díky tomu i nadále pod kontrolou Kyjeva. Ve své funkci ale nakonec Kolomojský skončil kvůli odporu proti reformám ve státních firmách. Ty dopadly i na společnost Ukrnafta, kde vlastní menšinový podíl.