Olympijské hry zastihnou Brazílii uprostřed nejhorší krize

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro Zdroj: reuters

Speciální policejní jednotka
Selfie v Riu
olympijská vesnice
Slumy v Rio de Janeiro
Zlatá olympijská medaile pro Rio de Janeiro 2016
18
Fotogalerie
Za týden začnou letní olympijské hry v Rio de Janeiru. Brazilská ekonomika je ovšem v nejhlubších problémech za posledních 30 let a země bude ráda, pokud pořadatelství ustojí bez větších problémů.

„Máme takový vtip, že Bůh je Brazilec. Jenomže ten ze Starého zákona. Je tu virus zika. Je tu korupce. Je tu hospodářská recese. Chybějí už jen kobylky.“ Tak to vidí pár dní před olympiádou v Rio de Janeiru politolog z tamější univerzity Maurício Santoro, kterého citoval deník USA Today.

Do výčtu pohrom, které letos Brazílii potrefily, ovšem profesor zapomněl započítat ještě další maléry: odvolání prezidentky, rozvrat centrální vlády a hrozbu teroristického útoku Islámského státu.

Všechno je jinak

Načasování olympiády opravdu nemůže být horší. Když v roce 2009 přiklepl Mezinárodní olympijský výbor pořadatelství právě Brazílii, vypukly v zemi euforické oslavy a v ulicích Ria se rozjel předčasný karneval. Brazílie si tehdy užívala svůj sen, její ekonomika rostla o sedm procent ročně a země se měla stát prvním jihoamerickým státem v dějinách, který uspořádá olympiádu.

Teď, po sedmi letech, se sen mění v noční můru. Hospodářství je v nejhorší krizi za posledních 30 let. Loni poklesl hrubý domácí produkt země o 3,8 procenta, letos to má být o další čtyři. Důvodů je několik. Především stále nízké ceny ropy a dalších komodit.

Ty srazily do kolen brazilský těžařský průmysl. Ropný gigant Petrobras, který dával práci 80 tisícům lidí a zakázky stovkám firem, nyní musí masivně propouštět a rušit investice. Centrála Petrobrasu sídlí shodou okolností právě v Riu, takže toto město bylo problémy koncernu zasaženo obzvlášť silně.

Brazílii také hodně zranilo zpomalení ekonomického růstu Číny. Ta je klíčovým odběratelem surovin. Obchod se zahraničím pořád brzdí i přebujelá byrokracie a dovozní bariéry.

Tomu dali, tomu taky

Načatou ekonomiku dorazily korupční skandály, které se vlečou už několik let. Nejrozsáhlejší úplatkářská aféra se týká právě vedení státního Petrobrasu. Demonstrace veřejnosti nakonec vedly letos na jaře dokonce k dočasnému odvolání prezidentky Dilmy Rousseffové, která je údajně do korupce zapletena.

O jejím definitivním osudu se rozhodne až po skončení olympiády. Zemi nyní vede jako prozatímní prezident Michel Temer. „Potřebujeme urgentně vládu národní spásy,“ řekl v projevu při uvedení svého nového kabinetu. Patetická slova ale téměř okamžitě nabrala nechtěný ironický odstín. I nový kabinet se totiž Temerovi sype pod rukama. Během měsíce od nástupu do funkce museli rezignovat tři ministři.

Přestože má jít o kabinet s čistým štítem, objevila se okamžitě i obvinění z rozsáhlé korupce. Například odvolaný ministr turismu Henrique Eduardo Alves prý vzal v minulosti úplatek 445 tisíc dolarů. Jak jinak – od zástupce Petrobrasu.
Stažen byl paradoxně také ministr, který měl odpovídat za boj proti korupci.

A aby byla tragikomická fraška kompletní, podezření z vymáhání úplatku padlo v půli července dokonce na samotného Temera.

Stav nouze

Dráždit v takové chvíli frustrované obyvatele Brazílie ještě horentními výdaji na olympiádu, které přesáhly 12 miliard dolarů, je jako strkat bosou nohu do vosího hnízda.

Brazilci ještě pořádně neskousli hořkou pilulku v podobě drahého světového fotbalového šampionátu přede dvěma lety. Z toho nota bene jejich nejdříve opěvovaný a pak proklínaný národní tým vypadl ostudnou prohrou 1:7 s Německem a zhrzení fanoušci si pak zklamání vybíjeli kritikou vysokých nákladů.

Ale do sportovišť namísto do nemocnic proudily peníze dál. Například modernizace stadionu Maracaná, na němž v Riu vzplane 5. srpna při slavnostním ceremoniálu olympijský oheň, spolkla v posledních letech více než 370 milionů dolarů. Olympijské městečko, jež vyrostlo na předměstí Ria a které pojme až 18 tisíc sportovců a funkcionářů, stálo 1,5 miliardy dolarů.

Veřejné finance jsou přitom kvůli nedostatečným příjmům v troskách. Spolkový stát Rio de Janiero musel nakonec minulý měsíc vyhlásit stav finanční nouze. Díky tomu může urychleně získat dodatečné peníze bez dlouhého schvalování.
Na financování samotných olympijských staveb se sice podílí převážně samo město Rio de Janeiro a soukromé firmy, vláda regionu ovšem platí například rozšiřování místní rychlodráhy.

Ta má spojovat olympijskou vesnici se sportovišti a ještě stále není hotova. Odtikává poslední čas, a vláda proto urychleně přiklepla provincii peněžní injekci 850 milionů dolarů.

Hlavně je přežít

Je otázka, jestli se mohou enormní náklady na olympiádu vrátit. Podle nedávného průzkumu si 63 procent Brazilců myslí, že ne. I protože turistů možná nakonec přijede podstatně méně, než původně očekávaných půl milionu.

Odradit je může panika kvůli viru zika i obavy z teroristického útoku. Nahlas to nikdo neřekne, ale teď už se dávno nehraje o to, aby byla olympiáda velkolepou oslavou brazilského hospodářského zázraku. Teď budou Brazilci i olympijský výbor rádi, když hry vůbec jakž takž proběhnou bez větších pohrom a bez mezinárodní ostudy.

Ubytování s klokanem
Další komplikace přinesla organizátorům olympiády kontrola ubytování pro sportovce. Delegáti jednotlivých národních výprav našli velké nedostatky. Nesplachovaly záchody, do pokojů zatékalo, někde trčelo ze zdí elektrické vedení. Stěžovali si Novozélanďané, Italové si na opravu dokonce raději najali vlastní řemeslníky. Nejvíc kritikou nešetřili Australané, na což reagoval ironicky starosta Ria Eduardo Paes.

„Zdá se mi skoro, jako bych jim měl dát klokana před budovu, aby se cítili jako doma,“ dloubl si. Mluvčí australské výpravy Mike Tancred vrátil míček stejně pichlavě: „Nepotřebujeme klokany, potřebujeme instalatéra.“ Ubytování pro sportovce se teď horečně opravuje, ale Australané dohráli poťouchlou aférku až do konce. Před budovu, kde bude jejich výprava bydlet, si sami postavili nejen repliku klokana, ale také pštrosa emu.

Olympijský oheň málem ukradli

Brazilská policie minulý týden zatkla desítku mladých lidí, kteří údajně připravovali na návštěvníky olympiády teroristický útok. To připomnělo obavu, že se hry konají v době rostoucího počtu atentátů. Brazílie sice není zapojena do konfliktů na Blízkém východě, ale stejně může extremisty lákat.

„Teroristé se chtějí hlavně zviditelnit. A není lepší událost ke zviditelnění než olympijské hry,“ připomněl ředitel pařížského institutu pro mezinárodní vztahy Pascal Boniface.

Brazilci proto rozjeli nebývalé policejní i špionážní manévry. Bezpečnostní koordinátor pro olympijské hry Andrei Passos Rodrigues uvedl, že jeho podřízení prověřili zhruba 460 tisíc lidí a u 11 tisíc z nich nedoporučili akreditaci na olympiádu. Na samotné hry bude dohlížet 85 tisíc policistů, což je třikrát více, než kolik jich střežilo předchozí letní olympiádu v Londýně.

I bez teroristů ale budou mít policisté dost práce. Rio je se svými chudinskými favelami dlouhodobě městem s vysokou kriminalitou a to platí i po čistkách, které ozbrojené složky provedly už před fotbalovým šampionátem v roce 2014. Kriminalita roste hlavně v okolí megapole.

Ve spolkovém státu Rio de Janeiro bylo jen během letošního dubna nahlášeno 471 vražd, od začátku sezony tak násilná kriminalita vykázala meziroční nárůst o 15 procent.

Podívejte se na fotoreportáž z chudinských čtvrtí Ria de Janeira:

Podle kritiků zároveň sama policie postupuje neúměrně tvrdě a mnoho násilí jde na její vrub. Symbolicky poukázal na kriminalitu v Brazílii už malý incident při štafetovém běhu s olympijským ohněm, který putoval napříč jihoamerickou zemí.

Ve městě Guarulhos nedaleko Sao Paula se jeden výtečník pokusil ukrást pochodeň s olympijským ohněm. Nepovedlo se mu to a zatkla ho policie. Snad budou bezpečnostní složky tak pohotové i při ochraně turistů v samotném Riu.

Sportovci dostanou 450 tisíc kondomů

Na divoké kartě olympiády je obrázek komára. Nebezpečný virus zika, který deformuje hlavy novorozenců, přenášejí podle nové analýzy brazilských vědců i běžné druhy komárů vyskytující se v tropických oblastech. V Brazílii je podle odhadů nakaženo už přes 1,5 milionu lidí.

Kvůli hrozbě se dokonce uvažovalo o zrušení olympiády. Nakonec se zdravotníci spokojili s doporučením, aby do Brazílie nejezdily těhotné ženy a aby turisté dodrželi zásady bezpečného sexu, protože virus se podle nových výzkumů přenáší i pohlavním stykem.

Podle listu Folha de Sao Paulo na to pořadatelé zareagovali mimo jiné tak, že nakoupili pro sportovce v olympijském městečku rekordních 450 tisíc kondomů. Na každého člena olympijských výprav tak bude vycházet 42 kondomů.

Podobná výbava není na olympiádě novinkou. Zásobou kondomů bylo vybaveno olympijské městečko už například na letních hrách v jihokorejském Soulu v roce 1988. Tehdy šlo ale jen o skromných osm tisíc kusů.