Olympijské pandy se přeprodávají za stovky dolarů. Čína maskoty nestíhá vyrábět

Lidé na maskoty stojí dlouhé fronty.
Organizátoři slíbili dodat do obchodů více pand.
Maskot je pro řadu lidí jednou z mála možností, jak se zapojit do her.
Maskot je pro řadu lidí jednou z mála možností, jak se zapojit do her.
5
Fotogalerie

Buclatá panda v „ledovém“ skafandru rozhodně nebyla při volbě maskota nynějších olympijských her v Pekingu krokem vedle. Zvířátko Ping Dwen Dwen se v zemi stalo takovým hitem, že na ně lidé ochotně stojí přes noc fronty v mrazech. Nebo za ně při koupi z druhé ruky dají i několik set dolarů. Pand je totiž nedostatek, ale čínský olympijský výbor slibuje nápravu.

Popularitu maskota povzbudilo nejen slavnostní zahájení, ale také různá videa. Na jednom z nich monacký kníže Albert II. pořizuje malé figurky pro svá sedmiletá dvojčata. Jenže rozjezd olympijských her připadl na období, kdy bývají továrny zavřené v souvislosti s novoročními svátky. Hračky představující maskota se tak staly nedostatkovým zbožím, na které se stojí fronty.

Čtyřiapadesátiletý Tung Jen-süe podle Bloombergu v úterý před oficiálním obchodem se suvenýry čekal se židlí, jídlem a pivem. Vyprávěl, že už strávil ve frontě dvě noci, aby pandou potěšil neteř. Nyní se rozhodl zkusit štěstí znovu, i když se z reproduktoru ozývalo hlášení, že hračky na skladě nejsou. „Raději bych si v tuto hodinu dával doma nějaké drinky, ale děti to strašně chtějí,“ vysvětloval.

V jednom z obchodů už se prodalo na padesát tisíc maskotů, na internetu byl vyprodán za patnáct minut. Někde byl prodej omezen na jeden kus na zákazníka.

Mezitím se trh s pandami z druhé ruky natolik rozbujel, že v Pekingu musela zakročit policie. Vydala varování před překupníky a už jich také několik potrestala. Média informovala, že některé suvenýry, zejména porcelánové pandy, se přeprodávají za stovky dolarů, i když oficiálně stojí desítky. „Snažíme se koordinovat výrobu a dodávky Ping Dwen Dwena,“ slíbil o víkendu mluvčí organizačního výboru Čao Wej-tung.

Enormní a nečekaný zájem o zvířátka podle některých názorů souvisí s přísnými opatřeními, která místním znemožňují si hry pořádně užít. Suvenýry se tak pro ně staly jednou z mála možností, jak se do dění zapojit.

„Je škoda, že nemohu sledovat zimní olympiádu v Pekingu, když se odehrává tak blízko mě. Ale dnes jsem získal Ping Dwen Dwena!“ komentoval jeden z uživatelů sociální sítě Weibo podle listu The Guardian.