Česká armáda posílí. Vláda schválila nákup pásových bojových vozidel pěchoty

Pásové bojové vozidlo pěchoty BVP-2

Pásové bojové vozidlo pěchoty BVP-2 Zdroj: ČTK

Pásové bojové vozidlo pěchoty BVP-2
Pásové bojové vozidlo pěchoty BVP-2
Bojové vozidlo pěchoty TTD BVP-2
4
Fotogalerie

Vláda schválila usnesení, ve kterém souhlasí s nákupem pásových bojových vozidel pěchoty. Ministrovi financí uložila, aby nákup zohlednil v rozpočtu na další roky. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) již dříve avizovala, že vládě předloží doplňkové usnesení ke státnímu rozpočtu, které bude strategický nákup bojových vozidel v dalších letech garantovat.

Vláda v usnesení uvedla, že „souhlasí s realizací strategického projektu pořízení pásového bojového vozidla pěchoty, který je nezbytný pro zajištění obranyschopnosti České republiky“. Je také podle kabinetu nezbytný pro splnění spojeneckých závazků při výstavbě vojenských schopností, jejichž klíčovou součástí bude mechanizovaná brigáda těžkého typu.

Ministru financí Zbyňkovi Stanjurovi (ODS) proto vláda uložila, aby potřebu financování tohoto projektu zohlednil při přípravě státního rozpočtu na příští rok a v rozpočtových výhledech na další roky.

Obchod se zbraněmi

Video placeholde
• Videohub

Česko se již dříve zavázalo v rámci Severoatlantické aliance (NATO), že těžkou brigádu vybuduje do roku 2026. Její nezbytnou součástí jsou právě bojová vozidla pěchoty. Ministerstvo obrany jich chce pořídit 210 kusů, hodnotu zakázky již dříve stanovilo na asi 51,7 miliardy korun. Termín uzavření zakázky se několikrát posunul a minulé vedení resortu na konci svého funkčního období rozhodlo o jejím pozastavení, protože žádný ze tří uchazečů nesplnil armádní požadavky.

Černochová se chce nyní rozhodnout, jakým způsobem bude projekt dokončen. Nepředpokládá uzavření smlouvy ještě letos. Z letošního rozpočtu, který dnes vláda schválila, proto bylo škrtnuto 4,8 miliardy korun, které byly určené na první splátky. „Peníze ale budou k dispozici v dalších letech. Úsporami tak nebude ohrožena realizace této, ani žádné jiné pro obranyschopnost ČR strategické zakázky,“ uvedl v tiskové zprávě Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Zájem o dodání BVP pro českou armádu projevili čtyři uchazeči, německé konsorcium PSM s obrněncem Puma ale odstoupilo před podáním nabídky. V soutěži tak zůstaly firmy BAE Systems (Švédsko) s vozidlem CV90, GDELS (Španělsko) s vozidlem ASCOD a Rheinmetall Landsysteme (Německo) s vozidlem Lynx. Nová vozidla mají nahradit letité obrněnce pocházející ještě z dob Sovětského svazu.

Armáda požaduje vozidla v sedmi modifikacích. Většina bude sloužit jako bojová vozidla pěchoty, která mají uvézt 11 vojáků, mít věž s osádkou a kanon ráže 30 milimetrů. Další budou ve verzích velitelské, průzkumné, ženijní, vyprošťovací, zdravotnické a jako dělostřelecká pozorovatelna.