ONLINE: Janukovyč ustoupil. Přišel o pravomoci a Tymošenková míří na svobodu

Podpis dohody mezi ukrajinskou opozicí a prezidentem Viktorem Janukovyčem

Podpis dohody mezi ukrajinskou opozicí a prezidentem Viktorem Janukovyčem Zdroj: CTK/AP

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a opoziční předáci za přispění evropských ministrů podepsali dohodu, která má na Ukrajině ukončit násilnosti a krizi. Parlament pak odhlasoval zvláštní zákon, který znamená návrat k ústavě z roku 2004 s omezením některých prezidentských pravomocí a rovněž otevřel cestu k osvobození vězněné expremiérky Julije Tymošenkové. Mocenský spor si od úterý, kdy se události vyhrotily, vyžádal životy 80 lidí.

Naděje na konec krveprolití se zrodila během jednání Janukovyče s opozičními vůdci Vitalijem Kličkem, Arsenijem Jaceňukem a Olehem Ťahnybokem, které zprostředkovali ministři zahraničí Německa a Polska Frank-Walter Steinmeier a Radoslaw Sikorski a ruský ombudsman Vladimir Lukin.

Obsahem dohody je příslib prosincových mimořádných prezidentských voleb, návrat k ústavě z roku 2004 a vytvoření nové vlády národního porozumění. Na okamžitou demisi, kterou žádala radikální část opozice, Janukovyč nepřistoupil.

Podepsaná dohoda bez signatury ruského zástupce prezidenta Putina

Smlouva o urovnání krize na Ukrajině
Znepokojeni tragickou ztrátou životů na Ukrajině, ve snaze bezodkladně zastavit krveprolití a s odhodláním nastoupit cestu k politickému urovnání krize jsme se my, níže podepsané strany, dohodly na následujícím:
1. Během 48 hodin po podpisu této dohody bude přijat, podepsán a zveřejněn zvláštní zákon, který obnoví funkčnost ukrajinské ústavy z roku 2004 s dosud přijatými změnami. Podepsaní prohlašují, že do deseti dnů pak hodlají vytvořit koalici a zformovat vládu národní jednoty.
2. Ústavní reforma, která upravuje pravomoci prezidenta, vlády a parlamentu, bude zahájena bezodkladně a dokončena bude v září 2014.
3. Prezidentské volby se uskuteční hned po přijetí nové ukrajinské ústavy, nejpozději ale v prosinci 2014. Bude schválen nový volební zákon a rovněž nově zformována ústřední volební komise na proporčním základě v souladu s pravidly OBSE a Benátské komise (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a Evropské komise pro demokracii pomocí práva).
4. Na vyšetřování nedávných násilných činů budou společně dohlížet státní moc, opozice a Rada Evropy.
5. Státní moc nevyhlásí výjimečný stav. Státní moc a opozice se zdrží násilných akcí. Nejvyšší rada (parlament) Ukrajiny schválí třetí zákon o amnestii, který se bude vztahovat na stejné přečiny, na něž se vztahoval zákon o amnestii z 16. ledna 2014. Obě strany vynaloží velké úsilí k normalizaci života ve městech a obcích tím, že uvolní správní a veřejné budovy a odblokují ulice a náměstí. Nezákonně držené zbraně budou předány orgánům ukrajinského ministerstva vnitra během 24 hodin od doby, kdy vstoupí v platnost výše zmíněný zvláštní zákon (článek 1 této smlouvy). Po této době budou veškeré případy nezákonného držení zbraní spadat pod příslušné ukrajinské zákony. Opoziční síly a mocenské orgány opustí linie konfrontace. Mocenské orgány budou využívat bezpečnostní složky výhradně pro fyzickou ochranu státních budov.
6. Ministři zahraničí Francie, Německa a Polska a zvláštní představitel prezidenta Ruské federace vyzývají k okamžitému zastavení veškerého násilí a konfrontace.

Dohodu s prezidentem Janukovyčem podepsali opoziční předáci Arsenij Jaceňuk, Vitalij Kličko a Oleh Oleh Ťahnybok ve tři hodiny odpoledne středoevropského času. Ke zklidnění situace vyzval ukrajinské představitele i papež.

SLEDUJEME ONLINE:

20:51Potvrzený termín voleb

Šéf administrativy prezidenta Viktora Janukovyče potvrdil vypsání prezidentských voleb na letošní prosinec.

20:25Centrum Kyjeva se opět plní

Zástupy lidí se podle České televize opět schází na kyjevském náměstí Nezávislosti, kde se shromažďují také rakve obětí včerejších protestů.

19:39Unie by měla odsoudit radikály, vyzval Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyzval Evropskou unii vyzval k odsouzení radikálů. „Sergej Lavrov odsoudil aktivity radikálů, kteří nesou plnou zodpovědnost za násilí a ztráty na životech a vyzval EU a její členské státy, aby jasně tyto aktivity odmítly,“ uvedlo ministerstvo ve svém prohlášení.

18:33Jásot na Majdanu

Davy lidí na kyjevském náměstí Nezávislosti, zvaném Majdan, na rozhodnutí parlamentu, který osvobodil Tymošenkovou, zareagovaly jásotem a ovacemi.

17:51Parlament osvobodil Tymošenkovou

Ukrajinští poslanci schválili zákon umožňující osvobodit vězněnou vůdkyni opozice, bývalou premiérku Juliji Tymošenkovou. Parlament hlasy 310 zákonodárců zrušil trestnost skutku, za který byla expremiérka odsouzena na sedm let do vězení.

16:40Janukovyč má omezené pravomoci, odhlasoval to parlament

Ukrajinský parlament schválil zvláštní zákon, který znamená návrat k ústavě z roku 2004 a který odebírá hlavě státu některé pravomoci. Pro tento krok, který má přispět k ukončení politické krize a krveprolévání, hlasovalo podle agentury Interfax 386 z celkem 450 poslanců.

15:20Ukrajinská dohoda zmírnila obavy finančních trhů

Dohoda mezi ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem a opozicí zmírnila napětí na ukrajinském finančním trhu. Úroky u státních dluhopisů klesly a dolů zamířila rovněž cena pojištění proti nesplacení ukrajinského státního dluhu. Ukrajinské akcie naopak posilovaly, uvedla agentura DPA.

15:10Premiér Sobotka řešení chválí

Šestibodový plán - předběžná dohoda mezi vládou a opozicí - o řešení ukrajinské krize, je dobrý základ, uvedl v České televizi český premiér Bohuslav Sobotka. „Řešením není eskalace násilí. Česká vláda vítá fakt, že se daří hledat určitou politickou mapu, na základě které by se Ukrajina mohla vydat k předčasným prezidentským volbám,“ uvedl premiér. Stejné stanovisko zastávají i ministři zahraničí Francie, Německa a Polska. Ti oceňují obě strany za odvahu. Podle německého ministra Steinmeiera se předčasné volby uskuteční ještě letos.

15:06Opozice podepsala dohodu s prezidentem Janukovyčem

I po podpisu dohody zůstávájí protestující na Majdanu. Radikálnější skupiny na náměstí Nezávislosti s podpisem dohody nesouhlasí. Ústupky prezidenta jsou podle nich malé.

14:17Majdan souhlasí s kompromisem, cesta k dohodě je prý volná

Zástupci kyjevských demonstrantů po jednání s dvojicí evropských ministrů zahraničí zmocnili vůdce opozičních stran uzavřít s prezidentem Viktorem Janukovyčem dohodu o politickém řešení krize a ukončení krveprolití. Oznámilo to na Twitteru německé ministerstvo zahraničí. Sbor povstaleckých vůdců z náměstí Nezávislosti o svém stanovisku rozhodl po schůzce s Fankem-Walterem Steinmeierem a Radoslawem Sikorským hlasováním.

13:59Klausův institut varuje před rozbitím Ukrajiny, kritizuje Západ

Postavit Ukrajinu před volbu východní nebo západní orientace znamená její rozbití, míní Institut Václava Klause. Poukazuje na to, že Ukrajina je do značné míry umělým celkem, který zůstal v mnohých ohledech závislý na Rusku. Krizi na Ukrajině pomohl rozběhnout Západ; ve skutečnosti si ji ale nepřeje a její důsledky není ochoten nést, uvádí se ve stanovisku, které sepsali bývalý prezident Klaus a ředitel institutu Jiří Weigl.

13:45Podpis dohody se komplikuje

Opoziční strana Vlast jedná o konečném stanovisku k dohodě. Demonstranti na Majdanu považují ústupky prezidenta za malé a chtějí demisi. Ministři zahraničí Německa a Polska odpoledne opustili úřad prezidenta v půl jedné našeho času. Při odchodu uvedli, že dohoda není uzavřená. Ruský ombudsman a vyslanec prezidenta Putina odmítl připravený dokument podepsat. Uvedl to server Ukrajinskaja pravda.

Polský ministr zahraničí Sikorski glosuje situaci na Twitteru

13:32Praha pozve předáka ukrajinské opozice a nabídne obyvatelům pomoc

Vedení Prahy pozve zástupce ukrajinské opozice a poskytne materiální a technickou pomoc občanům Ukrajiny. Zároveň umožní zraněným léčit se v pražských nemocnicích. Konkrétní jméno pozvaného a další kroky město teprve upřesní.

13:29Evropská unie připravuje sankce

Na oficiální informace o dohodě mezi prezidentem Viktorem Janukovyčem a opozicí v Kyjevě nyní čeká Evropská unie. Uvedla to Maja Kocinančičová, mluvčí šéfky evropské diplomacie Catherine Ashtonové. Na technické úrovni jsou dál připravovány sankce vůči lidem z Ukrajiny, odpovědným za násilí v zemi, na nichž se ve čtvrtek politicky shodli ministři zahraničí osmadvacítky.

13:10Rusko váhá s další finanční pomoci Ukrajině

Rusko se zatím nerozhodlo, zda uvolní dalších 40 miliard korun ze slíbené úvěrové pomoci pro Ukrajinu. Uvedl to ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev. Rusko sice zůstává odhodláno poskytnout Ukrajině podporu, s vyplacením další částky chce ale počkat na jasnější informace o budoucí ukrajinské vládě.

12:45

12:05Ukrajina bude mít novou vládu

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč potvrdil dohodu s opozicí s tím, že vypíše předčasné prezidentské volby a bude souhlasit s omezením prezidentských pravomocí. Oznámil rovněž, že hodlá vytvořit koaliční vládu národní jednoty.

11:50Ve Lvově vyhlásili smutek, město vysílá posily do Kyjeva

Západoukrajinský Lvov vyhlásil třídenní smutek k uctění památky desítek lidí, kteří zemřeli při střetech policie s protivládními demonstranty v Kyjevě. Starosta Andrij Sadovyj vyzval ke zrušení zábavních akcí ve městě, státní vlajky na ulicích a budovách budou opatřeny černými stuhami.

11:06Při srážkách v Kyjevě již zemřelo 80 lidí

Krvavé srážky mezi demonstranty a policií si od úterý v centru Kyjeva vyžádaly osmdesát mrtvých, mezi nimiž bylo třináct policistů. V poselství ukrajinskému národu to oznámil ukrajinský ministr vnitra Vitalij Zacharčenko.

10:55Krymský parlament chce připojit poloostrov k Rusku Krymský parlament je rozhodnut anulovat usnesení sovětského komunistického politbyra z roku 1954, které zmocnilo tehdejšího vládce SSSR Nikitu Chruščova předat Ukrajině „darem“ černomořský poloostrov Krym. O odvolání darovacího dekretu mají poslanci podle agentury Interfax hlasovat v nejbližší době. Proti návrhu se ale postavil šéf autonomní krymské vlády.

10:30Milicionáři přecházejí k opozici Do Kyjeva dorazila skupina milicionářů, kteří přešli na stranu protestujících. Podle serveru Ukrajinskaja pravda autobus s milicionáři přijel z Lvova a přivetl zhruba stovku uniformovaných lidí. Někteří z nich mají být veteráni z Afghánistánu. Chtějí chránit Majdan.

9:56U parlamentu se střílí

U budovy parlamentu v centru Kyjeva propukla střelba. Informovala o tom Česká televize. Podle policie napadli ostrahu budovy agresivní demonstranti, opozice viní těžkooděnce.

9:35Opozice se radí Francouzský ministr zahraničí Laurenta Fabiuse jednání v rozhlasové stanici Europe 1 o politické dohodě uvedl, že jednání dosud neskončilo, protože opoziční vůdci si vyžádali přestávku na konzultace. „Opozice se chce poradit, což je zcela pochopitelné,“ řekl Fabius „Dokud věci nejsou hotovy, je třeba být velmi obezřetný,“ upozornil ministr.

Text dohody ukrajinské vlády s opozicí

9:20Ukrajina má mít novou vládu, prezidentské volby budou dříve

Z dohody mezi prezidentem Janukovičem a opozicí vyplývá, že na Ukrajině bude během deseti dnů jmenována nová koaliční vláda. Prezident Janukovyč údajně v zásadě souhlasí s uspořádáním prezidentských voleb letos prosinci, tedy jen o několik měsíců dříve, než se měly uskutečnit volby řádné.

8:35Ukrajině hrozí bankrot, lidé útočí na bankomaty

Ratingová agentura Standard & Poor's podruhé za tři týdny snížila úvěrové hodnocení Ukrajiny, a to o jeden stupeň hlouběji do podřadné kategorie C. Konstatovala přitom, že politická situace v zemi se podstatně zhoršila a nebezpečí bankrotu se zvýšilo. Varovala, že by rating mohla dál zhoršit. Lidé hromadně vybírají peníze z bankomatů. Některé banky dnes neotevřely.

08:06Dohoda by měla být podepsaná v 11 hodin, detaily nejsou známé

Dohoda má být podepsána v jedenáct hodin. Opozice a ministři EU domluvu zatím nepotvrdili. Diplomatické zdroje uvedly, že jednání byla „velmi složitá“. Detaily nejsou známy.

07:56Janukovyč se údajně dohodl na řešení krize

Ukrajinský prezident Janukovyč se dohodl s evropskými ministry na řešení krize v zemi. Oznámil to prezidentský úřad. opozice shodu zatím nepotvrdila.

Prezident Ukrajiny Viktor JanukovyčPrezident Ukrajiny Viktor Janukovyč|CTK/APPrezident Ukrajiny Viktor Janukovyč

07:20Janukovyč dál vyjednává, v centru Kyjeva je klid

Na Ukrajině pokračovala celou noc vyjednávání ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče s opozičními předáky a zahraničními představiteli. Jednání byla podle agentury Reuters velmi složitá. Ráno se tyto rozhovory přerušily a budou pokračovat v polovině dne. V centru Kyjeva vládne křehký mír, v noci na dnešek nebyly hlášeny žádné násilnosti.

Janukovyč udělá ústupky s cílem obnovit mír, řekla podle Interfaxu místopředsedkyně proruské Strany regionů a poslankyně Anna Germanová, která vyjadřuje podporu prezidentovi. Ten již dříve slíbil opozici některé věci, které ale poté nedodržel.

V Žitomiru strhli sochu Lenina

07:04Kyjev hlásí další oběti

Počet obětí stoupl na 77, oznámila agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví.

06:58Trhy Ukrajinu odepsaly

Situace na Ukrajině se odráží také na finačních trzích. Investoři takřka přestali věřit, že země bude schopná splácet dluhy. Pravděpodobnost bankrotu Ukrajiny se tak za poslední měsíc téměř zdvojnásobila a Kyjev v žebříčku potenciálních úpadkářů obsadil třetí místo. Méně důvěry chová trh jen vůči Argentině a Venezuele. Více čtěte zde.

06:50Kyjevské metro znovu jezdí

Kyjevské metro začíná opět fungovat. Mimo provoz zůstávají pouze stanice Majdan Nezávislost a Chreščatyk.

Metro v Kyjevě (ilustrační foto)Metro v Kyjevě (ilustrační foto)|CC BY-SA 2.0: Aleksej LeonovStanice Klovska kyjevského metra

06:33Kyjev má za sebou klidnou noc

Po krvavém dni zažil Kyjev klidnější noc. Napětí však nadále trvá. Ani během uplynulé noci demonstranti neopustili barikády.

02:08Biden pohrozil ukrajinským představitelům sankcemi ze strany USA

Spojené státy jsou připraveny zavést sankce pro ukrajinské představitele odpovědné za násilí proti protestujícím civilistům v Kyjevě. Řekl to americký viceprezident Joe Biden v telefonickém rozhovoru s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem. Uvedly to agentury Reuters a AP s odvoláním na Bílý dům. „Vyzval prezidenta Janukovyče, aby okamžitě stáhl všechny bezpečnostní síly - policii, odstřelovače, vojáky, polovojenské jednotky a zvláštní síly. Viceprezident řekl jasně, že Spojené státy jsou připravené sankcionovat ty představitele, kteří odpovídají za násilí,“ uvedl podle Reuters Bílý dům v prohlášení. Biden vyzval Janukovyče, aby stáhl z kyjevských ulic jednotky nasazené proti demonstrantům, již v úterý, ale o sankcích tehdy nehovořil.

22:48Statistiky posledních tří dnů: 75 obětí, 571 raněných

Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví rozšířilo údaje doprovázející střety v Kyjevě. Vedle 75 obětí evidovalo podle zveřejněné zprávy za tři dny celkem 571 zraněných.

22:30Usnesení parlamentu musí schválit předseda, který možná opustil zemi

Aby bylo rozhodnutí parlamentu pravomocné, musí jej schválit jeho předseda Vladimir Rybak. Ten se ale dnešní schůze nezúčastnil. Přítomní poslanci ho na dálku vyzvali, aby k podpisu přistoupil co nejdříve. Podle dřívějších spekulací byl právě on mezi několika činiteli, kteří soukromými letadly opustily zemi.

Zasedání ukrajinského parlamentu bylo přerušeno do páteční 10. hodiny kyjevského času.

22:05Poslanci zakázali zbraně proti demonstrantům

Poslanci, kteří se zúčastnili zasedání parlamentu, oficiálně odsoudili násilí a zakázali používání zbraní proti demonstrantům. Stáhli také bezpečnostní jednotky. Informuje o tom BBC podle živého vysílání ukrajinské ICTV. Většina z přítomných 239 (z 450) zákonodárců patří k některé z opozičních stran.

Jak se vyvíjela situace ve čtvrtek?

Nepokoje na Ukrajině trvají tři měsíce
21. listopadu - Ukrajinská vláda zastavila přípravy podpisu asociační dohody s EU. Předseda vlády Mykola Azarov zároveň vyzval k rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskem. Parlament již předtím neschválil zákon umožňující léčbu vězněné expremiérky Julije Tymošenkové v zahraničí; vyřešení kauzy Tymošenkové byla jednou z podmínek EU pro podpis dohody.
24. listopadu - Desetitisíce lidí se v Kyjevě zúčastnily demonstrace „Za evropskou Ukrajinu“. Protesty pokračovaly i v následujících dnech a trvají dodnes.
25. listopadu - Ruský postoj k asociační dohodě mezi Ukrajinou a EU odmítli předseda EK José Barroso a prezident EU Herman Van Rompuy.
26. listopadu - Prezident Viktor Janukovyč a jeho ruský protějšek Vladimir Putin kritizovali EU kvůli jejímu postoji k Ukrajině.
27. listopadu - K demonstrantům se navzdory výhrůžkám ze strany ministerstva školství připojili studenti.
29. listopadu - Ukrajina na summitu Východního partnerství ve Vilniusu nepodepsala asociační dohodu s EU.
1. prosince - Na 100.000 přívrženců opozice, podle některých odhadů až 350.000, se v Kyjevě domáhalo odstoupení vedení země a vypsání předčasných voleb. Demonstranti obsadili radnici i sídlo odborů.
3. prosince - Vláda přestála pokus o vyslovení nedůvěry. Opozici chybělo 40 hlasů.
6. prosince - Prezident Janukovyč v Soči diskutoval s Putinem o připravovaném strategickém partnerství mezi oběma zeměmi.
8. prosince - V Kyjevě se shromáždily statisíce a podle některých zdrojů až milion účastníků protivládní demonstrace. V kyjevském štábu opozice se s opozičními vůdci Vitalijem Kličkem, Arsenijem Jaceňukem a Olehem Ťahnybokem setkala náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová. S opozicí se sešla také šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová, která předtím jednala s Janukovyčem.
11. prosince - Janukovyč po přímluvách Ashtonové vyzval opozici k dialogu.
14. prosince - Desítky tisíc lidí v Kyjevě podpořily snahu vlády o rozšíření hospodářských styků s Ruskem.
15. prosince - Brusel pozastavil jednání o smlouvě o přidružení Ukrajiny k EU.
16. prosince - Vůdce opozice Kličko se definitivně rozhodl kandidovat v prezidentských volbách v roce 2015.
17. prosince - Rusko výrazně snížilo cenu zemního plynu pro Ukrajinu a uvolnilo ve prospěch Ukrajiny ze svých devizových rezerv 15 miliard USD.
23. prosince - Prezident Janukovyč podepsal zákon o amnestii všech opozičních demonstrantů zadržených od 21. listopadu.
13. ledna - Soud potvrdil platnost ustanovení, podle něhož osoba se stálým bydlištěm mimo Ukrajinu není považována za osobu trvale žijící na jejím území. To by mohlo znemožnil účast v prezidentských volbách Kličkovi, který soud žádal o zrušení přijatého paragrafu daňového zákona.
16. ledna - Vládní většina protlačila při schvalování rozpočtu úpravu trestního zákoníku, která zpřísnila či zavedla postihy za účast na protestech u státních úřadů nebo za nepovolené stavby na veřejných místech. Prezident Janukovyč zákon podepsal 17. ledna.
22. ledna - Nová právní úprava namířená proti demonstrantům nabyla účinnosti. Z Kyjeva byli ohlášeni dva mrtví z řad opozičních aktivistů: jeden mladík podlehl střelnému zranění, druhý spadl ze třinácti metrů z ochozu stadionu Dynamo Kyjev. Policie začala odstraňovat barikády v metropoli.
24.ledna - Demonstrace se šíří do dalších měst
25. ledna - Úřady oznámily další oběť násilností - v metropoli zemřel demonstrant těžce zraněný ve středu 22. ledna. Šéfové opozice se znovu sešli s prezidentem, který nabídl opozičnímu předákovi Jaceňukovi, aby se stal premiérem. Kličko dostal nabídku na post vicepremiéra. Opozice návrh odmítla.
26. ledna - Demonstranti v Kyjevě získali pod kontrolu ministerstvo spravedlnosti a další dva vládní objekty.
27. ledna - Skončila okupace vládních objektů, prezident Janukovyč a opoziční předáci dospěli k dohodě o amnestii pro zatčené demonstranty a o zrušení kontroverzních zákonů. Opoziční předák Jaceňuk oficiálně odmítl Janukovyčovu nabídku na post předsedy vlády.
28. ledna - Parlament zrušil devět zákonů, které opozice, aktivisté i Evropská unie považovali za nedemokratické (přijaty byly 16. ledna). Ukrajinský premiér Mykola Azarov nabídl svou rezignaci, kterou prezident Janukovyč přijal.
31. ledna - Prezident Janukovyč podepsal zákon o amnestii pro demonstranty zatčené během protivládních protestů; podmínkou amnestie ale je, že demonstranti během 15 dnů vyklidí budovy úřadů, které obsadili v Kyjevě a regionech.
1. února - Ukrajinská vláda byla za postup vůči opozici kritizována na mezinárodní mnichovské bezpečnostní konferenci. V domácím vězení skončil pro podezření z organizování masových nepokojů opoziční aktivista Dmytro Bulatov, nalezený po více než týdnu těžce zraněný; 2. února ale odletěl do Litvy na léčení. Bylo oznámeno, že ukrajinská kontrarozvědka vyšetřuje pokus o převzetí moci opozicí; údajně to vyplynulo z dat v počítačích zabavených straně Vlast expremiérky Julije Tymošenkové.
6. února - Do Kyjeva přijela už na čtvrtou diplomatickou misi od začátku krize náměstkyně ministra zahraničí USA Nulandová. V kyjevském sídle odborů (opoziční centrále) vybuchl balíček; dva lidé utrpěli vážná zranění. Oznámeno, že prokuratura stíhá exministra vnitra a opozičního vůdce Jurije Lucenka kvůli podezření z pokusu o státní převrat.
7. února - Do médií unikl rozhovor vysokých amerických diplomatů, kteří i vulgárně komentovali údajnou nepružnost diplomacie EU ve vztahu k Ukrajině. Prezident Janukovyč odjel na OH do jihoruského Soči, kde o státní krizi jednal s generálním tajemníkem Rady Evropy Thorbjörnem Jaglandem. Ukrajinský cestující se pokusil přinutit turecké letadlo, aby letělo do Soči a požadoval propuštění lidí zatčených během protivládních demonstrací na Ukrajině.
12. února - Údajně na základě amnestie bylo zastaveno stíhání vysoce postavených ukrajinských činitelů, jimž opozice přičítá vinu za brutální pokus o rozehnání demonstrantů na konci listopadu; stíhán přestal být mj. šéf bezpečnostní rady státu Volodymyr Sivkovyč a kyjevský starosta Oleksandr Popov, kteří kvůli rozkazu k zásahu čelili obvinění ze zneužití pravomocí.
14. února - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil EU, že se snaží vytvořit na Ukrajině svou sféru vlivu a varoval Západ, aby do krize na Ukrajině nezasahoval.
16. února - Protivládní demonstranti v Kyjevě opustili tamní radnici, kterou okupovali od 1. prosince; splnili tak podmínky amnestie pro stíhané demonstranty.
18. února - Nejkrvavější den od začátku protestů v Kyjevě - zahynulo až 18 lidí, z toho sedm příslušníků bezpečnostních jednotek, a údajně přes 1000 lidí utrpělo zranění. Situace se vyhrotila poté, co se demonstranti pokusili proniknout do sídla parlamentu, kde vládní většina nechtěla zařadit do jednacího programu debatu o ústavní reformě, a znovu obsadili radnici.
19. února - Zatím 26 mrtvých, včetně deseti policistů, a stovky zraněných si v úterý a v noci na středu vyžádaly nepokoje v Kyjevě, kde bezpečnostní složky po krvavých srážkách drží v obklíčení asi 10.000 lidí v centrálním sektoru náměstí Nezávislosti. Na západě země, v tradiční baště ukrajinského nacionalismu Lvovu, se odpůrci prezidenta Viktora Janukovyče zmocnili sídel úřadů a policie a vyhlásili „politickou autonomii“ na ústřední moci.
20. února - Po osmé hodině místního času skončilo v Kyjevě příměří a nové násilnosti si vyžádaly další desítky zabitých. V Kyjevě se prezidenta Janukovyče snažili přimět k příměří ministři zahraničí Francie, Německa a Polska Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier a Radoslaw Sikorski.
21. února - Janukovyč potvrdil dohodu s opozicí s tím, že vypíše předčasné prezidentské volby a bude souhlasit s návratem ke znění ústavy z roku 2004, tedy s omezením prezidentských pravomocí. Oznámil rovněž, že hodlá vytvořit koaliční vládu národního porozumění. Demonstranti na kyjevském Majdanu dohodu odmítli. Trvají na okamžité Janukovyčově demisi, nehodlají vyklidit obsazené budovy a žádají osvobození vězněné expremiérky Tymošenkové.

———————–