Opozice se v dubnu pokusí porazit Orbána

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: ctk

Maďarský prezident János Áder o víkendu vyhlásil, že se parlamentní volby, v nichž chce vládní strana Fidesz obhájit ústavní většinu, uskuteční 6. dubna. To je nejčasnější možný nedělní termín, který zákon umožňuje. Opozice se až v uplynulém týdnu dohodla na jednotném postupu. Podle expertů je její úspěch málo pravděpodobný, i když ne zcela vyloučený.

Nejnovější průzkum z počátku ledna ukázal, že by pro Fidesz premiéra Viktora Orbána hlasovalo 37 procent tázaných. Tři opoziční strany by volilo 21 procent respondentů. Mezi rozhodnutými voliči dosahuje Orbánova podpora v šetřeních téměř 50 procent. Všeobecně se očekává, že volby v zemi nic podstatného nezmění.

„Vzhledem k hluboké a trvalé oddanosti strany Fidesz populismu, etatismu a nacionalismu a pokračující popularitě z toho vyplývající politiky u elektorátu strany se Fidesz těmito principy pravděpodobně bude řídit i po znovuzvolení,“ řekla listu The Wall Street Journal analytička poradenské společnosti Eurasia Group Tsveta Petrova. „Klíčovou výzvou bude zvládání slabého růstu, který je dán chabým investičním klimatem a politikou nepřátelskou vůči investorům,“ dodala.

Opozice si je vědoma toho, že lidé na Orbánovu taktiku snižování cen energií pro domácnosti či štědrých příspěvků na děti slyší, a bude tak pro ni těžké je oslovit. Volební jednička odpůrců vlády, socialistický lídr Attila Mesterházy, prohlásil, že kampaň zaměří na každodenní starosti Maďarů. Témata týkající se ústavy a demokracie jsou důležitá, dlouhodobé zkušenosti však podle Mesterházyho ukazují, že voliče nejvíce zajímají pracovní místa, platy, bezpečnost, zdravotnictví a vzdělávání.

Opozice má i další starosti. Dohoda na společné kandidátce s sebou nese problém, který jí patrně ubere mnoho hlasů. Je jím třetí místo na listině pro expremiéra Ference Gyurcsánye, který doma i ve světě proslul nahrávkou, v níž se doznává k obelhávání voličů. Podle průzkumu je 72 procent lidí připraveno nevhodit do urny lístek opozičních stran, pokud na něm Gyurcsány zůstane. S jeho účastí se dlouho nemohla smířit dvojka kandidátky a další expremiér Gordon Bajnai, který vede uskupení Spolu 2014.

Poprvé v jednom kole
Maďary čekají volební změny. Poprvé v postkomunistické historii země bude hlasování jednokolové. Počet poslanců se výrazně sníží z 386 na 199. Kandidáti musí ve svých obvodech nasbírat do 3. března pětistovku podpisů, aby se klání mohli účastnit. Volit tentokrát budou moci i lidé žijící v zahraničí, kteří mají maďarské občanství. Do 22. března se musí zaregistrovat.