Orbán a Seehofer: v EU vládnou chaos a iprovizovaná řešení

Viktor Orbán a Horst Seehofer

Viktor Orbán a Horst Seehofer Zdroj: ctk

Evropská unie se musí v uprchlické krizi vrátit k dodržování dohodnutých pravidel. Nyní vládne chaos a všechna řešení jsou jen improvizovaná, což je dlouhodobě neudržitelné. Shodli se na tom maďarský premiér Viktor Orbán a premiér největší německé země Bavorska Horst Seehofer.

„Nyní jsme ve stavu, kdy neplatí žádná pravidla, kdy vše běží bez jakéhokoli systému a řádu, kdy každý den improvizujeme. Jedině díky masivnímu nasazení obcí, humanitárních organizací, obyvatel a policie se to daří zvládat,“ řekl Seehofer. „Proto se plně shodujeme na tom, že je třeba udělat vše pro to, aby se znovu vrátil nějaký řád,“ doplnil.

Orbánova vláda se podle Seehofera zasazuje o to, aby evropská imigrační a azylová pravidla platila a bavorský premiér apeloval na to, aby se k věci stejně postavily i ostatní evropské země. „Je třeba znovu zajistit kontrolu vnějších evropských hranic a je nutné mluvit o tom, jak přistěhovalectví omezit,“ řekl Seehofer.

Seehofer: neplatí žádná pravidla, vše běží bez jakéhokoli systému a řádu, každý den improvizujeme

……

Orbán, který čelil v zahraničí kritice kvůli stavbě plotu z ostnatého drátu na maďarsko-srbské hranici, dnes zdůraznil, že jeho vláda v tvrdém postoji vůči běžencům vytrvá. „Maďarsko má v současné chvíli za úkol zajišťovat vnější hranici EU a tuto funkci bude plnit. Pokud bychom z toho ustoupili, mohou se obnovit i hranice mezi Maďarskem a Rakouskem nebo mezi Rakouskem a Bavorskem,“ řekl.

EU by podle něj měla pomoci při ochraně hranic v Řecku, přes které běženci putují do zemí bývalé Jugoslávie a následně do Maďarska. „Pokud Řecko požádá Evropskou unii o ochranu svých hranic, měly by země na dobrovolné bázi vyslat své síly, aby zajistily kontrolu tamních hranic. Maďarsko je k tomu připraveno,“ řekl Orbán. Vyzval rovněž k tomu, aby úřady už na hranicích schengenského prostoru rozdělovaly uprchlíky před válkou a lidi, kteří v EU hledají práci. Takzvané ekonomické přistěhovalce by podle Orbána měla unie už na hranicích odmítat.

Kritika Merkelové

Maďarský premiér také kritizoval německou kancléřku Angelu Merkelovou, která se podle něj snaží vnutit Maďarsku německý způsob uvažování a německý přístup k běžencům. Její postoj označil za „morální imperialismus“ a uvedl, že se Maďaři vzhledem k odlišné historické zkušenosti nemohou chovat stejně jako Němci.

Počínání kancléřky a berlínské vlády v migrační krizi předtím ostře kritizoval i Seehofer, který je se svou stranou CSU politicky nejbližším spojencem Merkelové a její formace CDU.

Proti Orbánově účasti na dnešním uzavřeném jednání špiček CSU protestovali politici z německých opozičních stran i z vládní sociální demokracie (SPD). Před příjezdem Orbána na shromáždění v Bad Staffelsteinu demonstrovalo na místě konání akce několik desítek lidí s plakáty ukazujícími vyděšené lidi za ostnatým drátem.