Orbán chce seškrtat výdaje na uprchlíky. Hodlá tím odradit ekonomické migranty

Maďarská hranice

Maďarská hranice Zdroj: ctk/ap

Maďarsko plánuje výrazné omezení finančních výdajů spojených se současnou uprchlickou vlnou a snížení počtu míst v zařízeních určených pro migranty. Podle agentury Reuters to vyplývá z vládního návrhu normy, která mimo jiné krátí lhůtu pobytu uprchlíků v táborech na maďarském území ze dvou na jeden měsíc.

Vláda premiéra Viktora Orbána patří v rámci Evropské unie k hlavním zastáncům tvrdého přístupu vůči imigrantům a na jižní maďarské hranici nechala vybudovat bariéry bránící uprchlíkům masově pronikat do země. Její nový návrh počítá například s pravidlem, podle něhož by ve střediscích pro dočasně zadržované migranty mělo být nejvýše tolik prostoru jako ve věznicích.

Orbánův kabinet se kromě toho rozhodl zrušit finanční podporu některých sociálních programů spojených s uprchlíky; týká se to například peněz určených na vzdělávání těch, kteří získali v zemi nějaký ochranný status.

„Hlavním cílem zpřísnění je omezit sociální podporu pro uchazeče o azyl a pro ty, kteří jsou pod mezinárodní ochranou,“ uvedla vláda v odůvodnění návrhu s tím, že může omezit počet ekonomických migrantů, kteří by se chtěli usadit v Maďarsku.

Stovky žadatelů za rok

Loni podle údajů imigračních úřadů v Maďarsku získalo azyl či jinou formu ochrany přibližně pět stovek uprchlíků. Do západní Evropy jich přitom přes Maďarsko do vztyčení bariér přešly stovky tisíc.

Chystané opatření vyvolalo kritiku ze strany nevládních organizací. Podle maďarského Helsinského výboru ztíží opatření integraci uprchlíků do maďarské společnosti a ponechá toto břemeno na ostatních státech.