Orbán: Odmítám Evropu jako říši kontrolovanou z Bruselu. Zákaz usazování cizí populace v zemi chce do ústavy

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: ctk/ap

Maďarský premiér Viktor Orbán
Migranti na balkánské trase
Migranti na balkánské trase
Migranti na balkánské trase
Migranti na balkánské trase
56
Fotogalerie

Premiér Viktor Orbán zahájil v maďarském parlamentu debatu o navrženém doplňku ústavy, který je namířený proti kvótám pro přerozdělování migrantů v rámci Evropské unie. Zdůraznil přitom, že důrazně odmítá Evropu jako říši kontrolovanou z Bruselu. Předložená úprava základního zákona zajišťuje oddanost "Evropě svobodných národů a alianci zemí", řekl premiér podle agentury MTI.

Orbán změnu ústavy navrhl na základě referenda, které se v Maďarsku konalo 2. října a v němž přes 98 procent hlasujících odmítlo povinné kvóty pro přerozdělení migrantů mezi členské země Evropské unie. Premiér ovšem pominul skutečnost, že referendum nebylo platné, neboť se ho nezúčastnilo přes 50 procent registrovaných voličů.

Drtivý poměr ve prospěch odpůrců kvót však Orbánovi stačil k tomu, aby dnes prohlásil, že od referenda se v zemi vytvořil "nový blok" napříč politickými stranami. Tento blok je podle jeho slov široký, různorodý a silný, protože lidé cítí, že svrchovanost Maďarska je "opět v nebezpečí".

Obrovská většina Maďarů v nedávném referendu schválila myšlenku, že každému národu by mělo být umožněno rozhodovat o své vlastní budoucnosti, prohlásil Orbán podle MTI. Stoupenci Evropy států chtějí zachovat různorodost Evropy na rozdíl od obhájců "spojených států Evropy", kteří se chtějí zbavit států," dodal.

Návrh změny ústavy, který Orbán předal parlamentu už minulý týden, obsahuje podle MTI mimo jiné zákaz usazování cizinců v Maďarsku v rozporu s maďarskými zákony, které upravují získání práva na pobyt v zemi. Zakotvují i zákaz usazování "zahraniční populace" v zemi.

Pětibodový návrh umožňuje občanům ze zemí mimo Evropský hospodářský prostor, aby v Maďarsku žili, ovšem až po splnění procedur stanovených maďarskými zákony schválenými maďarským parlamentem a po individuálním zvážení jejich žádosti úřady.

Ještě před dnešním vystoupením předsedy maďarské vlády z jednacího sálu odešli opoziční poslanci z Demokratické strany a Maďarské socialistické strany, kteří hodlají debatu i hlasování o změně ústavy bojkotovat.