Orbán se vzdaluje Západu. Bruselu se nelíbí jeho energetická politika

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: CTK

Maďarské vztahy se Západem jsou stále napjatější, premiér Viktor Orbán válčí na několika frontách. Evropské unii se nelíbí přístup Budapešti k plynovodu South Stream. Spojené státy jsou s ní na kordy kvůli údajné korupci několika úředníků. S Norskem se zem hádá o peníze a neziskové společnosti. To vše vhání Maďarsko do náruče Ruska, které je v současnosti za spojence mimořádně vděčné.

Budapešť nedávno pohněvala Brusel zákonem, jež má urychlit stavbu South Streamu bez jeho souhlasu. Plynovod přitom není prvním případem úzké spolupráce Budapešti s Ruskem v energetice, kritiku vyvolala už dohoda o dostavbě elektrárny Paks. Vláda tvrdí, že ji vedou pragmatické důvody.

„Orbán věří, že užší energetické vztahy s Ruskem jsou lepší zárukou energetické bezpečnosti než usilovat o ni prostřednictvím robustnější Evropské unie. Maďarsko může být pro EU hlavní překážkou k tomu, co chce dosáhnout, pokud jde o budování jednotného trhu s plynem ve střední Evropě,“ řekl Foreign Policy expert na tuto tematiku Dávid Korányi.

Chladné vztahy s USA

Vztahy Budapešti s Washingtonem značně ochladilo rozhodnutí zakázat šesti maďarským činitelům cesty do USA kvůli obvinění z korupce. Vládní Fidesz považuje nařčení za bezpředmětné. „Maďarsko není Guantánamo. Nikdo zde nemůže být obviněn bez důkazů,“ vzkázal předák parlamentního klubu strany Antal Rogán. V zemi se přitom o víkendu konala demonstrace za odchod šéfky daňové správy Ildikó Vidaové, která na listině figuruje. Ministr hospodářství Mihály Varga však odmítl výzvě vyhovět.

Orbán je přesvědčen, že kauza má politický motiv. USA podle něj vyvíjejí na Budapešť tlak, aby změnila kurz a energetické plány. „Neprovádíme politiku přátelskou k Rusku, ale politikou přátelskou k Maďarsku,“ podotýká.

Problémy s opozicí

Vláda obviňuje opozici, že západní kritiku podněcuje. Už řadu měsíců se pře s Oslem o využívání takzvaných norských fondů. Tvrdí, že neunijní země se jejich prostřednictvím vměšuje do maďarské politiky a financuje opozici. Spor provázelo pozastavení finančních toků i razie v kancelářích organizací, které peníze distribuovaly. „Jsme přesvědčeni, že maďarská vláda zpochybňuje základní demokratické hodnoty, na kterých stojí evropská spolupráce,“ uvedlo nedávno Oslo. Budapešť zase nařkla Norsko z vydírání.

Za současné situace někteří maďarští politici hovoří i o možném odchodu země z EU. Budapešti nahrává, že není osamocena, a podobně vystupuje i Británie.