Orbán vystrašil Ukrajinu slovy o autonomii pro maďarskou menšinu

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: ctk

Maďarský premiér Viktor Orbán vyvolal pozdvižení, když prohlásil, že je pro posílení autonomie maďarské menšiny na Ukrajině. Jeho slova tak musel korigovat maďarský ministr zahraničí János Martonyi, podel kterého Maďarsko neusiluje o územní autonomii Maďarů žijících v cizině, Budapešť je ale pro posílení kolektivních práv pro krajany.

„Maďaři v Karpatské kotlině mají nárok na dvojí občanství, mají nárok na kolektivní práva i na autonomii. Aktuálnost tomu všemu dodává situace dvousettisícové maďarské menšiny na Ukrajině, která musí dostat dvojí občanství, úplná kolektivní práva a musí dostat i možnost samosprávy. To je naše jasné očekávání od vytvářející se nové Ukrajiny,“ řekl Orbán minulý týden v maďarském parlamentu.

Ukrajina okamžitě reagovala. „Výroky šéfa maďarské vlády o autonomii a dvojím občanství pro Maďary, což odporuje platným ukrajinským zákonům, jsme přijali se znepokojením, protože nevedou ke snížení napětí a ke stabilizaci situace v naší zemi,“ řekl mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Jevhen Perebyjnis

Orbánův výrok vyvolal nesouhlas také v okolních zemí. Například slovenští politici jeho slova přirovnali k prohlášením z dob maďarského odboje. Za nešťastná označil slova maďarského premiéra i jeho polský kolega Donald Tusk.

I proto se na dnešním fóru o globální bezpečnosti Globsec v Bratislavě slovům svého premiéra věnoval maďarský ministr zahraničních věcí János Martonyi. „Autonomie může být různá - kulturní nebo územní. Slovo 'územní' premiér (Orbán) nepoužil. Hovořil o dvojím občanství, kolektivních právech a samosprávě pro Maďary žijící v zahraničí,“ prohlásil Martonyi. Dodal, že o dvojím občanství nebo kolektivních právech pro maďarskou menšinu bude Budapešť nadále jednat se zeměmi, ve kterých příslušníci této komunity bydlí.

Martonyi před novináři uvedl, že ve vztahu k Ukrajině Orbán o autonomii tamní maďarské menšiny vůbec nehovořil. „Co se týče Ukrajiny, nebylo (v projevu Orbána) použito slovo 'autonomie', ale slovo 'samospráva',“ snažil se uklidnit emoce Martonyi. Dodal ale, že je v zájmu Ukrajiny, aby přijala zákony, které uspokojí potřeby všech menšin žijících v této zemi. Tamní maďarská menšina má podle něj výtečné vztahy s nynější ukrajinskou vládou.

Podle sčítání lidu z roku 2001 na Ukrajině žije asi 157 tisíc Maďarů. V Zakarpatské oblasti u hranic s Maďarskem tvoří Maďaři 12,1 procenta obyvatel.