Orbán vyvolal odpor ústavními dodatky

György Matolcsy

György Matolcsy Zdroj: profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán si proti sobě znovu poštval veřejnost, opozici i Brusel. Parlament ovládaný stranou Fidesz přes velký odpor schválil změny v rok staré „orbánovské“ ústavě. Podle kritiků tak Maďarsko bude zase o něco méně demokratickou zemí.

Proti kroku se ozval i exprezident a bývalý šéf ústavního soudu László Sólyom. „To, co se děje, to nejsou ústavní dodatky, to je ututlané zavádění nové ústavy se zcela novou identitou,“ uvedl Sólyom v tiskovém prohlášení. Tvrdí, že současná hlava státu János Áder by měl novelu vetovat. Prezident vzkázal, že se ke změnám vyjádří až po návratu z cesty do Německa.

Vláda podle opozice vyhlásila boj ústavnímu soudu, jenž zmařil mnoho jejích návrhů. Patnáctistránkové dodatky k základnímu zákonu starší verdikty v podstatě ruší, omezují pravomoci orgánu a sporné body vtělují přímo do ústavy.

Předvolební agitace se tak omezí pouze na státní média, Fidesz ale dále neprosazuje soudem zamítnutou povinnou registraci voličů. Úřady budou moci zakázat přebývání na veřejných místech, bezdomovci ale nebudou kriminalizovaní. Vláda a místní samosprávy by měly všem lidem bez přístřeší najít ubytování. Dodatky také zvýhodňují „tradiční“ rodiny. Velké pozdvižení pak vzbudilo ustanovení, jež studentům, kteří získají státní stipendium, ukládá povinnost pracovat po ukončení vzdělávání po určitou dobu v Maďarsku.

V pátek telefonoval do Budapešti znepokojený předseda Evropské komise José Barroso, včera Brusel Budapešti pohrozil právními kroky. O víkendu se v maďarské metropoli konala demonstrace proti dodatkům. „Máme toho už opravdu dost. Utiskují studenty, bezdomovce, homosexuály,“ řekla Reuters sedmnáctiletá studentka, která si stěžovala na omezení možnosti studia.

Orbán i ministr zahraničí János Martonyi ujišťují evropské partnery, že jejich obavy jsou nepodložené. Šéf diplomacie mimo jiné uvedl, že soud měl stejně k návrhům spíše formální připomínky s výjimkou registrace, jež v dodatcích není. Argumentuje i tím, že vysokoškoláci mohou za studium zaplatit, pokud chtějí pracovat v cizině.

Forint na dně

Forint se včera propadl na devítiměsíční minimum v reakci na změny v maďarské centrální bance. A stáhl s sebou i českou korunu a polský zlotý. Nový guvernér centrální banky, bývalý ministr hospodářství a pravá ruka premiéra Orbána György Matolcsy totiž oklestil pravomoci svých dvou zástupců. Odpůrci premiéra, Ferenc Karvalits a Júlia Királyová, se dostali do funkcí ještě za předchozí vlády. Matolcsy učinil i další změny, jež podle odborníků poškodí nezávislost instituce. Jejich uskutečnění předtím ještě jakožto ministr sám umožnil změnou pravidel pro chod banky.