Osmdesát procent emisí produkuje zhruba 60 firem

Zdroj: Shutterstock

Nová studie neziskového think tanku Influence Map ukázala, že pouhých 57 výrobců ropy, plynu, uhlí a cementu je přímo spojeno s 80 % celosvětových emisí CO2 z fosilních zdrojů. Platí to od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015. Podrobnosti přináší deník The Guardian. Článek je převzatý z Živě.cz

Podle databáze Carbon Majors, kterou sestavují světově uznávaní vědci, je tato mocná kohorta státem řízených korporací a nadnárodních akciových společností hlavním motorem klimatické krize. Přestože se vlády v Paříži zavázaly snížit emise skleníkových plynů, analýza ukazuje, že většina velkých producentů produkci fosilních paliv zvýšila.

A zlatou medaili si odnáší...

Databáze Carbon Majors vysledovala producenty 1 421 gigatun oxidu uhličitého za roky 1854 až 2022, což odpovídá 72 % celosvětových emisí. Vypustilo je celkem 122 průmyslových výrobců. Více než 70 % těchto historických emisí CO2 lze připsat pouhým 78 subjektům. Tyto údaje slouží ke kvantifikaci přímých provozních emisí spojených s výrobou a emisemi ze spalování fosilních paliv.

Zpráva ve sledovaném období identifikovala tři společnosti s největšími emisemi CO2: státní ropnou společnost Saudi Aramco, ruský státní energetický gigant Gazprom a indického producenta uhlí Coal India.  Nejvýraznějším trendem je prudký nárůst emisí v asijském uhelném sektoru, který se týkal zejména státních a státem vlastněných firem.

Zpráva zdůrazňuje, že mnoho z těchto firem zvýšilo od roku 2015 svou produkci fosilních paliv. Navzdory snahám vlád o stanovení přísnějších emisních cílů a podporu obnovitelných zdrojů energie vedla pokračující výroba a spotřeba fosilních paliv k nárůstu emisí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!