OSN: Na Ukrajině je deset tisíc uprchlíků, hlavně Tatarů

Kvůli bojům lidé utíkají ze svých domovů

Kvůli bojům lidé utíkají ze svých domovů Zdroj: ctk

Na Ukrajině je na deset tisíc uprchlíků ve vlastní zemi, většinou krymských Tatarů. Tato migrace podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky začala ještě před březnovým referendem o odtržení Krymu od Ukrajiny a připojením k Rusku.

„Na Ukrajině Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) konstatuje stálé a rostoucí přemisťování obyvatel, které se nyní týká asi deset tisíc obyvatel, nejméně třetina z nich jsou děti. Většinou jde o Tatary, nicméně místní úřady nedávno také zaznamenaly zvýšení počtu osob ukrajinské a ruské národnosti a smíšené rodiny,“ řekl mluvčí UNHCR Adrian Edwards, podle kterého za tento vývoj zcela jasně může situace na východě Ukrajiny.

Někteří uprchlíci už museli prchat dvakrát, nejprve z Krymu a pak z východní Ukrajiny. Zde se rozlehlé části Doněcké a Luhanské oblasti ocitly v rukou proruských separatistů, s nimiž bojují ukrajinské vládní jednotky. Podle odhadu OSN polovička z 250 obětí ukrajinské krize padla právě v těchto bojích na východě.

Větší část uprchlíků, 45 procent, se přestěhovala do centrální části země, čtvrtina pak na západní Ukrajinu. Zbytek si zvolil jih i východ.

Ukrajina, útok armadyUkrajina, útok armady | ctk

Lidé podle Edwardse říkají, že uprchli, protože se cítili ohroženi, měli strach o svou bezpečnost či se báli pronásledování kvůli své národnosti či víře nebo také profesi - v případě novinářů, ochránců lidských práv a tvůrčích pracovníků. Dostávali výhrůžky po telefonu či v sociálních sítích, anebo výhrůžné dopisy na adrese svého bydliště.

UNHCR se ve spolupráci s místními úřady a humanitárními organizacemi snaží zajistit pomoc nejvíce postiženým lidem. Zatím finanční pomoc v hotovosti dostaly asi dvě tisícovky uprchlíků. Zapotřebí je i obstarat jim útočiště, protože stávající zjevně nestačí.

Napětí i na hranicích

Podle mluvčího nicméně ukrajinská krize dosud nevedla ke zvýšení počtu uprchlíků do ciziny. Sousední státy jsou však pozornější. Slovenská policie rozmístila v pohraničí těžkooděnce a Češi začali častěji kontrolovat ukrajinská povolení k pobytu. Důvodem je stoupající počet pokusů o nelegální migraci občanů z Ukrajiny směrem na západ.

V Česku jde zejména o případy, ve kterých se ukrajinští občané na území země dostali legálně, ale vypršela jim povolení k pobytu. Zpět na Ukrajinu, kterou trápí nepokoje na pokraji občanské války, se jim nechce.