OSN otevře vesmírný výzkum i chudým státům. Pronajme si raketoplány Dream Chaser

Dream Chaser

Dream Chaser Zdroj: wiki

Dream Chaser
Příprava na poslední let raketoplánu Discovery
Raketoplán Endeavour
Endeavour, ISS
Endeavour, ISS
7
Fotogalerie

Organizace spojených národů (OSN) uzavřela partnerství s provozovatelem nejnovějších raketoplánů Dream Chaser. Sierra Nevada Corporation tak bude mezinárodní organizaci od roku 2021 pronajímat prostory ve svých raketoplánech. OSN tímto krokem chce „dát šanci“ rozvojovým zemím, aby mohly i bez vlastního vesmírného programu podnikat experimenty v mikrogravitaci.

První experimenty, které se „podívají“ do vesmíru pod patronátem OSN, budou vybrány v roce 2018. Jejich výběrem byl pověřen Úřad OSN pro vesmírné záležitosti (UNOOSA). Zvažovat bude jakékoliv projekty, jejichž cílem bude prakticky cokoliv od „vývoje nových materiálů přes klimatické studie po potravinovou bezpečnost“.

Přednost při výběru dostanou projekty rozvojových se zemí, program je ale podle UNOOSA otevřen všem členským státům OSN, rozhodující má být potenciál a zajímavost projektů. „Jednou z našich povinností je pracovat na rozvoji mezinárodní kooperace a mírového využití vesmírného prostoru,“ uvedla při prezentaci dohody šéfka Úřadu Simonetta Di Pippo s tím, že jde o výjimečnou příležitost pro všechny.

Dream Chaser se dříve ucházel o zakázku na dopravu kosmonautů k Mezinárodní vesmírné stanici, v níž neuspěl. Po úpravě stroje na „vesmírný náklaďák“ se nyní účastní tendru na zásobovací lety k ISS mezi roky 2018 až 2024. Stroj by si měl svůj první „ostrý“ start odbýt někdy v roce 2018, vynést na nízkou orbitu by jej měly být schopny aktuálně nejsilnější rakety lidstva – americká Atlas V, evropská Ariane 5 i Falcon Heavy z dílny firmy Space X.