OSN: Severní Korea platí za vývoj jaderných zbraní ukradenými kryptoměnami

Severní Korea (KLDR) podle OSN platí svůj vývoj zbraní hromadného ničení i z nakradených kryptoměn.

Severní Korea (KLDR) podle OSN platí svůj vývoj zbraní hromadného ničení i z nakradených kryptoměn. Zdroj: Profimedia

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejská raketa
Severokorejští hackeři v letech 2020 a 2021 ukradli kryptoměny za více než 50 milionů dolarů.
4
Fotogalerie

Severní Korea financuje svůj raketový program i z ukradených kryptoměn, uvádí nová zpráva Organizace spojených národů (OSN), na kterou v neděli upozornila britská televize BBC. Severokorejští hackeři odcizili od začátku roku 2020 do poloviny roku 2021 digitální aktiva za více než padesát milionů dolarů, tedy přes miliardu korun. Tyto prostředky jsou podle vyšetřovatelů OSN „důležitým finančním zdrojem“ pro jaderný výzkum KLDR a její testy balistických střel.    

Kybernetické útoky Severokorejců se zaměřily na nejméně tři kryptoměnové burzy v Severní Americe, Evropě a Asii, vyplývá z šetření OSN. Podle americké analytické společnosti Chainalysis je dokonce pravděpodobné, že hackeři z KLDR za celý loňský rok ukradli virtuální měny v hodnotě až 400 milionů dolarů.

V roce 2019 OSN informovala, že Severní Korea shromáždila pomocí kybernetických útočníků až dvě miliardy dolarů, které pak využila na vývoj zbraní hromadného ničení. 

Rada bezpečnosti OSN sice Pchjongjangu provádění jaderných testů a odpalování balistických raket v minulosti zakázala, severokorejský vůdce Kim Čong-un nicméně navzdory západním sankcím v nukleárním výzkumu zjevně nadále pokračuje. Jenom v lednu měla KLDR uskutečnit devět raketových zkoušek, tvrdí americké zpravodajské služby. 

„Severní Korea předvedla své zvýšené schopnosti rychlého rozmístění (raket), ohromnou mobilitu, včetně té na moři a zlepšenou odolnost svých raketových sil,“ píše OSN.

Spojené státy v neděli oznámily, že jejich speciální vyslanec pro Severní Koreu se v příštím týdnu setká se zástupci Japonska a Jižní Koreje, aby situaci ohledně KLDR prodiskutovali. 

Na základě zprávy OSN se také v posledních týdnech v Severní Koreji výrazně zhoršila humanitární krize. Tamní obyvatele sužují hladomory. Špatná ekonomická situace totalitní republiky je zřejmě důsledkem toho, že KLDR předloni neprodyšně uzavřela své hranice, aby zabránila šíření pandemie koronaviru.