OSN: V Pásmu Gazy páchali válečné zločiny izraelští vojáci i Hamas

Izraelské nálety na Pásmo Gazy

Izraelské nálety na Pásmo Gazy Zdroj: ctk/AP

Obě strany loňského konfliktu v Pásmu Gazy zřejmě spáchaly válečné zločiny. Dospěli k tomu členové nezávislé vyšetřovací komise OSN, kteří dnes zveřejnili v Ženevě svou zprávu. V boji proti sobě stáli radikálové z palestinského Hamasu a izraelská armáda. Na palestinské straně zahynulo za 50denní války přes dva tisíce lidí, na izraelské více než 70 osob, hlavně vojáků. Izrael i Hamas závěry komise OSN odmítly.

Komisi ustavila Rada OSN pro lidská práva (HRC). Zpráva tvrdí, že existují důkazy, že byly spáchány válečné zločiny, a to jak „Izraelem, tak palestinskými radikálními skupinami“.

Hamasu vyčítá i vraždění osob považovaných za kolaboranty s Izraelem. To, že Izrael nezměnil taktiku přes rostoucí počet obětí a ohromné materiální škody, podle vyšetřovatelů „vyvolává otázky o pochybení politického i vojenského vedení“.

Po velké kritice se událostmi začal zabývat také Izrael a nařídil vlastní šetření. Nedávno ale jeho vyšetřovatelé zprostili vojáky obvinění ze zabíjení civilistů. Podle Izraele ohrozil civilisty v Pásmu Hamas, když útočil z hustě obydlených oblastí. Zpráva OSN vyzývá Izrael, aby od těchto svých „politováníhodných“ závěrů ustoupil a pohnal viníky k odpovědnosti.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes označil zprávu za neobjektivní a její autory obvinil, že jim nezáleží na lidských právech. Zdůraznil, že Izrael se nedopouští válečných zločinů.

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí dnes prohlásil, že HRC straní Palestincům a není s to rozpoznat hluboký rozdíl mezi morálním postupem Izraele při své tehdejší obranné operaci a teroristickými organizacemi.

Izrael zahájil ofenzivu kvůli raketovým útokům Hamasu z Pásma. Boje skončily loni v srpnu příměřím, které je zatím dodržováno. Palestinská samospráva chce do vyšetřování bojů v Pásmu zapojit Mezinárodní trestní soud (ICC). Ten už zahájil na palestinskou žádost předběžné šetření.

Zásah hustě obydlených oblastí

Zpráva konstatuje, že 142 palestinských rodin přišlo při jednom z útoků na obydlenou část Gazy nejméně o tři příbuzné. Cekem za tohoto náletu zahynulo 742 osob. Izrael údajně používal vysoce účinné zbraně se smrtícím účinkem v širokém rozsahu, i když nejde o zbraně zakázané.

Při použití v tak hustě obydlené oblasti bylo zřejmé, že nemohou zabít jen radikály, ale i ostatní. „Rozmohla se také praxe, že jakmile armáda vydala civilistům pokyn, aby z místa odešli, považovala ty, kdo zůstali, automaticky za radikály,“ konstatuje se v textu.

Zároveň se v něm ale uvádí, že také Izraelci trpěli velkým stresem kvůli palestinským útokům. Komise konstatuje, že střílení raket bez stanoveného cíle anebo záměrně na izraelské civilisty je porušením mezinárodních humanitárních zákonů a může být považováno za válečný zločin. Strach mezi Izraelci vyvolal objev tunelů vyhloubených Hamasem pod hranicí Pásma Gazy.

Představitelé Hamasu podle agentury AP odmítli zprávu OSN s tím, že její autoři dobře nerozlišují oběti a vrahy. Tvrdili, že palestinské rakety a minometné granáty mířily na izraelské objekty, nikoli na civilisty.