OSN žádá konec krveprolití v Pásmu Gazy. Na příměří není čas, tvrdí Izrael

Výbuchy izraelských střel v Pásmu Gazy

Výbuchy izraelských střel v Pásmu Gazy Zdroj: ctk/AP

Mezinárodní společenství je znepokojeno stoupajícím počtem obětí bojů mezi Izraelem a Hamasem. Rada bezpečnosti OSN vyzvala k okamžitému příměří. Do Egypta přiletěl o situaci jednat generální tajemník organizace Pan Ki-mun, mířil tam i americký ministr zahraničí John Kerry. Naděje na dosažení brzkého klidu zbraní jsou ale malé.

Svět znepokojilo bilancování nedělního krveprolití, které bylo dosud největší od počátku konfliktu 8. července. Celkově už podle agentury Reuters v důsledku operace izraelských sil v Pásmu Gazy a raketových útoků Hamasu zemřelo více než pět stovek lidí. Drtivá většina připadá na Palestince. Druhá strana hlásí dvacet obětí, z toho dvě z řad civilistů.

Židovský stát navzdory výzvám OSN i včera pokračoval v tankových, dělostřeleckých a leteckých útocích v Gaze. Přinejmenším čtyři lidé zemřeli a sedmdesát bylo zraněno při zásahu nemocnice. Vojsko uvedlo, že se mu podařilo zabít desítku palestinských radikálů, kteří z Gazy pronikli na jeho území pomocí tunelů.

Izrael tvrdí, že na jednání o příměří nyní není správný čas. „Musíme dokončit misi. Nemůže skončit, dokud nebude odstraněna hrozba tunelů,“ uvedl ministr strojů Gilad Erdan. V podobném duchu se už v neděli večer vyjádřil i premiér Benjamin Netanjahu.

V ostřelování izraelských cílů pokračoval i Hamas, výbuchy zněly i v Tel-Avivu. Izraelská armáda tvrdí, že hnutí využívá civilistů v Gaze jako lidských štítů. Zveřejnila letecké záběry, podle nichž jsou odpaliště raket umístěna ve školách, na dětských hřištích či v nemocnicích.

Bez elektřiny i bez vody

Obyvatelé pásma si stěžují na horšící se životní podmínky. Útoky poškodily rozvody elektřiny. Opravit je kvůli intenzivní palbě není možné, při pokusech o to údajně už několik lidí zemřelo. Mnozí Palestinci jsou i bez dodávek vody.

„Infrastruktura Gazy je na pokraji zhroucení a důsledky pokračujícího nedostatku čisté vody mohou být katastrofální,“ citovala Al-Džazíra Philipa Luthera z organizace Amnesty International.

Na Západním břehu Jordánu mezitím lidé stávkovali na protest proti operaci v Gaze. Obchody, tržnice ani úřady nefungovaly, akci doprovázely protesty.