Ostuda, přikrášlování, reagují Španělé na půjčku bankám

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Když se Španělé dozvěděli, že si jejich země půjčí od Evropy až 100 miliard eur na záchranu svých bank, mísily se u nich pocity nejistoty, zmatku a vzteku na premiéra Mariana Rajoye, který se záchrannou půjčku snaží vykreslit vlastně jako vítězství.

„Lidé musí vědět, že to není zadarmo. Rajoy není svatý Jiří zabíjející draka,“ myslí si Xavier Vidal-Folch, komentátor deníku El País. „Ta smlouva může být pozitivní, ale jen tehdy, když Rajoy vysvětlí Španělům, že je potřeba udělat ještě řadu dalších věcí,“ řekl agentuře Reuters.

Komentátoři v tradičních i sociálních médiích premiéra kritizují, že nepopulární zprávu o půjčce nechal v sobotu oznámit svého ministra financí. Sám pak v neděli před veřejnost předstoupil jako zachránce eura, aby hned poté odletěl na fotbal do Polska.

Pokud Španělsko půjčku dostane, každý Španěl ponese na svých zádech břímě 2,1 tisíce eur nového dluhu. To téměř odpovídá průměrné měsíční mzdě v zemi, kde je každý čtvrtý bez práce a mezi mladými každý druhý. Španělsko je přitom čtvrtá největší ekonomika EU.

Rajoy se však ve svém televizním vystoupení vyhnul slovu půjčka – nechce, aby byla jeho země srovnávána s Řeckem, Irskem a Portugalskem, které také potřebovaly záchranné půjčky. Rajoy, který dosud pomoc EU vehementně odmítal, řekl, že příslib pomoci je „vítězstvím kredibility eura“, Španělsko se tak vyhne bailoutu pro celé království.

„Snaží se malovat situaci na růžovo. A banky mezitím dál dusí malé firmy kupováním vládních dluhopisů, místo aby půjčovaly nám,“ řekl agentuře Reuters Lourdes Jimenez, majitel malé firmy. Malé podniky se už několik let jen těžko dostávají k penězům, protože bankám po prasknutí realitní bubliny došly peníze.

Hodně lidí si užilo, teď zaplatí všichni

„Samozřejmě je to ostuda,“ myslí si státní úřednice Luisa Saraguren. „Ale tenhle bailout se dal čekat. Jeho následky budou mnohem větší než jsou škrty, se kterými žijeme dneska,“ řekla agentuře AP. Už šest měsíců si Španělé utahují opasky pod vládou Mariana Rajoye, který zvýšil daně, snížil výdaje na zdravotnictví a vzdělávání a zjednodušil propouštění zaměstnanců. Nyní Rajoy slibuje jenom další propouštění. „Nebude to dobrý rok,“ řekl v televizi národu.

Ještě před pár lety přitom bylo Španělsko díky svým exportům ekonomickým šampionem. Lidé si v dobré víře brali velké půjčky a hypotéky, nyní jsou bez práce.

„Španělsko jsem znal ještě v 60. letech, kdy bylo extrémně chudé. Nemohl jsem tedy pochopit tu míru spotřeby, kterou zažívalo v posledních dvaceti letech,“ řekl Reuters Paul Preston, historik zabývající se Španělskem z London School of Economics. „Hodně lidí si ten spotřební boom užilo, i když také ne každý. Zaplatit budou teď ale muset všichni,“ dodal.