Outernet. Neziskovka staví vlastní globální datovou síť

internet

internet

Internet všem, všude a zdarma. S takovou ideou pracuje malý tým v newyorské neziskové organizaci Media Development Investment Fund (MDIF), který chce v horizontu příštích dvou let vybudovat Outernet – vlastní globální síť zprostředkovávající datové připojení. A jelikož jde o neziskovku, veškeré připojení by mělo být opravdu zdarma.

Organizace vychází z myšlenky, že právo na přístup k datovému připojení je jedním ze základních lidských práv. Vybudováním vlastní sítě tedy chce zajistit, aby v budoucnu nikdo nemohl toto právo omezovat.

Jako ideální obsah své sítě pak její autoři označili zpravodajství, burzovní ceny plodin, oblíbený naučný pořad Khanova akademie, výuku angličtiny, OpenStreetMap nebo stránky Wikipedie. Signál alternativní sítě by navíc mohl nabídnout připojení i v odlehlých oblastech, kde je nyní sotva pokrytí telefonním signálem, případně fungovat jako záložní komunikační síť v případě většího výpadku „klasických“ kanálů.

Idea MDIF a jejího OuternetuIdea MDIF a jejího Outernetu | MDIFplány americké neziskovky na vybudování Outernetu

K šíření signálu chce MDIF využít stovky vlastních drobných nízkonákladových satelitů, které v současnosti vyvíjí. Součástí sítě by byly také stovky pozemních vysílacích věží. Jízdní řád projektu, který je s dalšími informacemi k dispozici na webu Outernet.is, předpokládá vypuštění prvního prototypu satelitu už v lednu 2015.

MDIF zatím neprozradila, kolik prostředků na svůj projekt má, případně kolik plánuje získat. Podle propočtů portálu Phys.org však bude potřebovat minimálně několik set tisíc dolarů – zkonstruování a vypuštění jediného satelitu totiž v současnosti stojí zhruba sto až tři sta tisíc dolarů. Vysílání datového toku by mělo probíhat na současných standardech DVB či WiFi.