Pan Ki-mun i RB OSN odsoudili údajný jaderný test KLDR

tajemník OSN Pan Ki-Mun

tajemník OSN Pan Ki-Mun Zdroj: ctk

Zkušební jaderný výbuch, který dnes ohlásila Severní Korea, je hluboce znepokojující a znamená velké ohrožení regionální bezpečnosti. Prohlásil to generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Počínání KLDR jednomyslně odsoudila i Rada bezpečnosti OSN, která vůči Pchjongjangu připraví novou rezoluci, uvedla agentura Reuters. Severní Korea oznámila, že úspěšně otestovala miniaturizovanou vodíkovou pumu. Zahraniční odborníci o použití vodíkové bomby pochybují, neboť exploze měla podle nich malou sílu.

„Tento test opět porušil řadu rezolucí Rady bezpečnosti, a to navzdory tomu, že mezinárodní společenství jednohlasně žádá ukončení takových aktivit,“ řekl Pan. „Je to rovněž závažné porušení mezinárodních norem o zákazu jaderných zkoušek,“ dodal. „Žádám KLDR, aby zastavila jakékoli další jaderné aktivity a splnila své závazky týkající se ověřitelného jaderného odzbrojení,“ obrátil se Pan na Pchjongjang.

Severokorejský režim po dnešní zkoušce oznámil, že bude kvůli agresivnímu postoji USA pokračovat v posilování svého jaderného programu. Země ale slíbila jednat zodpovědně, svůj jaderný arzenál prý použije pouze k sebeobraně. Dosud se má za to, že Pchjongjang provedl tři testy atomové bomby v letech 2006, 2009 a 2013. KLDR kvůli svému zbrojnímu programu podléhá tvrdým sankcím USA, Evropské unie a OSN.

Bílý dům jaderný test KLDR také ostře odsoudil

Za provokativní a pobuřující porušení rezolucí Rady bezpečnosti OSN označil Bílý dům jaderný test, který dnes ohlásila KLDR. Bílý dům také uvedl, že prezident Barack Obama o událostech v KLDR pravidelně hovoří se svým čínském protějškem Si Ťin-pchingem a že se obě hlavy státu v této záležitosti shodnou. O provokaci mluvil i ministr zahraničí USA John Kerry. Americká bezpečnostní poradkyně Susan Riceová podle agentury Reuters o testu jaderné bomby již jednala s čínským velvyslancem.

Obama chce nyní o Pchjongjangu hovořit s představiteli Japonska a Jižní Koreje. Spojené státy ujistily, že jsou rozhodnuty bránit tyto východoasijské země. KLDR by podle Bílého domu měla skoncovat s provokacemi a souhlasit se svým jaderným odzbrojením.

Obamův úřad rovněž uvedl, že o ohlášeném severokorejském testu zatím není k dispozici dostatek údajů. První analýzy prý ale ukazují na rozpory v tvrzení KLDR, že úspěšně odpálila vodíkovou pumu. Tento názor zastávají i další američtí představitelé nebo odborníci, kteří poukazují na relativně malou sílu exploze.

KLDR testovala bombu na stejné místě jako ty předchozí

Otřesy vzniklé ze severokorejského údajného testu malé vodíkové bomby pocházejí ze stejného místa, kde se konaly i předchozí jaderné testy. Podle agentury Reuters to oznámily americké úřední zdroje. Americké úřady analyzují všechny dostupné senzory, aby ověřily, co se skutečně v oblasti severokorejské střelnice stalo, zda opravdu šlo o jaderný test a pokud ano, o jakou bombu se jednalo. Ověřování zabere několik dnů.

Americká geologická služba USGS zaznamenala otřesy v KLDR o síle 5,1 stupně krátce po 02:00 SEČ. Ohnisko bylo podle ní deset kilometrů pod zemí v blízkosti jaderné střelnice Pchunggje, zatímco podle jihokorejských seismologů bylo na povrchu.

KLDR dává na armádu téměř čtvrtinu HDP
Severní Korea dávala v letech 2002 až 2012 na armádu téměř čtvrtinu svého hrubého domácího produktu. Vyplývá to z amerických údajů, které citovala jihokorejská agentura Jonhap. Tato chudá východoasijská země tak vynakládá na vojenské výdaje největší procento HDP ze všech států světa.

Podle zprávy amerického ministerstva zahraničí o vojenských výdajích ve světě z roku 2015 Severní Korea utratila ve zmíněném desetiletí na své ozbrojené složky ročně v průměru čtyři miliardy dolarů, což představuje 23,8 procenta jejího HDP.

Na druhém místě v žebříčku byl Omán, který na armádu utrácel 10,9 procenta HDP. Severní Korea je rovněž na prvním místě na světě co do počtu vojáků na jednoho obyvatele země. V armádě 24milionové Severní Koreje je 1,17 milionu mužů a žen.