Panama Papers: „I Goebbels měl vyváženější texty,“ brání Putina televize

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk/ap

Většina ruských médií o kauze daňových úniků Panama Papers mlčí, státem financovaná Russia Today ovšem brání prezidenta. Televize kritizuje, že z dlouhé řady známých jmen zapojených do skandálů si většina světových médií vybírala do čel zpráv hlavně Vladimíra Putina.

V textu na svých internetových stránkách vychází z kritických citací uživatelů na sociálních sítích a jednoho z nich cituje v titulku: „I Goebbels měl vyváženější texty.“ Zdůrazňuje, že jméno Vladimíra Putina se v citovaných dokumentech neobjevuje.

Zapojení prezidentova dlouholetého přítele a manželky jeho tiskového mluvčího Russia Today ovšem nezmiňuje. Kreml samotný odmítl jakékoliv spojování kauzy s Putinem. Nejčtenější bulvární deník v zemi Komsomolskaja Pravda se o odhalení v úterním vydání nezmínil vůbec, podobně jako další ruská média. Výjimkou je opoziční list Novaja Gazeta, soukromé televize RBK a Dožď.

Dnešní titulka deníku Komsomolskaja Pravda

K informacím o daňových únicích se obtížněji dostanou také čínští čtenáři. Největší místní vyhledávač Bajdu po zadání sousloví „Panama Papers“ ukáže zprávu, podle které by bylo zobrazení výsledků porušením zákona. Úřady zablokovaly také přístup k článkům zmiňující čínské aktéry kauzy. Mezi nimi jsou příbuzní současných i minulých členů vedení komunistické strany, včetně současného prezidenta Si Ťin-pchinga.

Oznámení čínského vyhledávače Baidu po zadání hesla „Panama Papers“

Britové si podobné kroky dovolit nemůžou, ale úřad Davida Camerona se k zapojení premiérova otce do kauzy odmítl vyjádřit. „Jde o soukromou záležitost, soustředím se na činnost vlády,“ sdělil novinářům tiskový mluvčí ministerského předsedy.

Generální prokuratura prověří Rusy z „panamského“ skandálu
Ruská generální prokuratura prověří informace médií o Rusech a ruských firmách, údajně zapletených do podezřelých transakcí v cizích daňových rájích. Oznámil to dnes mluvčí prokuratury Alexandr Kurennoj. Cílem je podle mluvčího zjistit, zda zmíněné počínání ruských občanů neodporovalo ruským zákonům, mezinárodnímu právu či ruským závazkům čelit korupci a praní špinavých peněz.
Dokumenty uniklé z panamské právní firmy Mossack Fonseca hovoří o masivních převodech ve výši dvou miliard dolarů (47 miliard korun) lidmi z blízkého okolí ruského prezidenta Vladimira Putina.
Prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov tyto informace označil za informační útok proti Putinovi, za pokus o jeho diskreditaci před příštími prezidentskými volbami v roce 2018, v nichž by se Putin mohl ucházet o další znovuzvolení do čela státu. Prý jde o „putinofobii“ a pokus zastínit ruské úspěchy v boji proti Islámskému státu v Sýrii. Nová odhalení podle Peskova neobsahují „nic konkrétního, ani nic nového“.

Neodpověděl přitom na otázku, zda Cameronova rodina stále drží peníze v offshoreových společnostech. Pro britského premiéra se jedná o zvláště delikátní téma. Sám totiž v minulosti představitele daňových rájů vyzýval k tomu, aby proti případům úniků zasáhli.

Nejvíce zatím skandál otřásá pozicí islandského premiéra Sigmundura Davida Gunnlaugssona, který spolu se svou manželkou založil společnost na Britských panenských ostrovech. Firma požaduje po třech zbankrotovaných islandských bankách 4,2 milionu dolarů a ministerský předseda se osobně zúčastnil jednání o dohodě s bankovními věřiteli. Kvůli konfliktu zájmů před parlamentem protestovalo deset tisíc lidí. I po největší demonstraci v historii ostrova ovšem premiér rezignovat nehodlá.

Mossack Fonseca patří k světovým lídrům v offshoreových službách
Základní údaje a zajímavosti o společnosti Mossack Fonseca, kolem níž se točí kauza Panamské dokumenty (Panama Papers):
- Mossack Fonseca je právnická firma se sídlem v Panamě, založená v roce 1977. Specializuje se na obchodní právo a investiční poradenství. Podle britského listu The Guardian je čtvrtým největším poskytovatelem offshoreových služeb na světě. Spravuje za roční poplatek offshoreové společnosti, z nichž většina sídlí v daňových rájích. Nabízí i správu majetku.
- Za dobu své existence pomohla založit na 300 tisíc firem. Je považována za jednu z největších společností, která poskytuje správu takzvaných schránkových firem. Ty zpravidla nevykonávají žádnou činnost kromě toho, že se starají o peníze někomu, kdo chce zůstat v anonymitě.
- Mossack Fonseca funguje jako registrovaný zprostředkovatel pro firmy, jimž anonymně spravuje majetek či bankovní účty. Údaje o majitelích nejsou veřejně přístupné. Offshoreové společnosti jsou registrované v daňových rájích, více než třetina z nich na Britských Panenských ostrovech.
- Zaměstnanci Mossack Fonseca často nejednají se svými klienty přímo, ale přes prostředníky, například účetní, právníky, bankéře či trustové společnosti. V Evropě jsou tito offshoreoví zprostředkovatelé ve Švýcarsku, Lucembursku, Británii či na ostrově Jersey.
- Podnik má síť franšízových partnerů ve 40 zemích světa, která čítá na 600 pracovníků.
- Společnost založil v roce 1977 Jürgen Mossack, k němuž se v roce 1986 připojil Ramón Fonseca.
- Jürgen Mossack se narodil německým rodičům v bavorském Fürthu 20. března 1948, od šedesátých let žije v Panamě. Jeho otec Erhard Mossack působil v nacistických jednotkách SS, po příjezdu do Panamy se nabídl americké tajné službě CIA jako špion pro Kubu. Jürgen Mossack vystudoval práva na panamské univerzitě a následně působil dva roky jako právník v Londýně.
- Ramón Fonseca Mora se narodil v Panamě 14. července 1952. Vystudoval práva v Panamě a na Londýnské ekonomické škole. Pracoval pak v sídle OSN v Ženevě. Jako mladý prý chtěl spasit svět a být knězem. „Nespasil jsem nic… když je člověk starší, stane se z něj větší materialista,“ řekl později médiím. Psal též romány. Jeden z nich, nazvaný Mistr Politicus, je politický thriller o „spletitých postupech, jimiž se bezskrupulózní funkcionáři snaží udržet u moci, a uspokojit tak své odporné potřeby“. Fonseca byl do března také členem vlády současného panamského prezidenta. Odstoupil, když bylo jeho jméno veřejně spojeno s obrovským korupčním skandálem v Brazílii kolem státní energetické skupiny Petrobras.
- V souvislosti s únikem více než 11 milionů dokumentů, z nichž od neděle citují světová média, společnost Mossack Fonseca uvedla, že neprovedla nic nezákonného. „Jako právnická firma se omezujeme na zakládání společností, nejsme zodpovědní za to, co ta firma dělá,“ hájil se v panamské televizi Fonseca. Kauza je podle něj „útokem proti Panamě“, protože prý některé země špatně nesou, že Panama je přitažlivá pro podnikání.
- Samo zakládání offshoreových společností nezákonné není, záleží na právní úpravě dané země, jak na věc pohlíží. Pokud ale v těchto firmách figurují veřejně činní lidé, mohou porušovat zákon nepravdivými informacemi o svém majetku. Snaha vyhýbat se placení daní ve vlastní zemi může být někde nezákonná, spíše je to ale otázka morálky.