Paříž po útocích: zavřená Eiffelovka i Louvre, obchody zůstaly liduprázdné

Paříž po útocích

Paříž po útocích Zdroj: ctk/AP

Policisté hlídají uzavřenou část bulváru Voltaire v centru Paříže, nedaleko klubu Bataclan, místa nejtragičtějších událostí páteční série teroristických útoků v centru francouzského hlavního města.
Paříž po útocích
Paříž po útocích
3
Fotogalerie
Francouzská policie zakázala do čtvrtečního poledne pořádání veřejných demonstrací v oblastech přilehlých k Paříži a v samém hlavním městě, které se stalo v pátek terčem série teroristických útoků. Také se uzavřela řada turistických atrakcí, včetně Eiffelovy věže, muzea Louvre či zámku ve Versailles, svůj pařížský program ruší zahraniční hvězdy. Slavné pařížské obchodní domy zase zůstaly téměř liduprázdné.

Podle policejního prefekta je zákaz důsledkem toho, že policejní síly jsou nasazeny kvůli „zajištění celkové bezpečnosti ve městě“ po útocích. Nemohou proto plnit úkoly spojené se zajišťováním průvodů a demonstrací, uvedl prefekt.

Kvůli solidaritě s oběťmi atentátů neotevřel své brány zábavný park Disneyland, ležící východně od Paříže. „Vzhledem k vážnosti události, které se odehrály ve Francii, a ze solidarity s francouzskou vládou a oběťmi odporných útoků, se pařížský Disneyland rozhodl neotevřít v sobotu 14. listopadu,“ uvedl park. Stejně se zachoval i zábavný park Asterix nedaleko hlavního města.

Zavřeny jsou i jiné turistické atrakce, včetně symbolu Paříže, Eiffelovy věže. Po vyhlášení výjimečného stavu pařížská starostka Anne Hidalgová oznámila uzavření muzeí a sportovišť. Radnice pro dnešek zrušila poskytování jiných služeb veřejnosti, než uzavírání sňatků. Zavřeno na doporučení policie mají i pařížská kina.

„Měli jsme pokyn otevřít dnes ráno. Když prezident vyhlásil třídenní smutek, přišel příkaz zavřít,“ vysvětlil listu Le Monde pracovník tiskového oddělení muzea Louvre. Aby mezi návštěvníky, kteří se již dostali dovnitř, nevypukla panika, nechalo je muzeum prohlídku dokončit.

Pondělní koncert v Paříži zrušila americká skupina Foo Fighters, na neurčito své vystoupení odložili irští U2. Americká oscarová herečka Natalie Portmanová nedorazí na pondělní premiéru filmu Pistolnice Jane a a také režisér Steven Spielberg upustil od plánu představit v Paříži svou novinku Most špiónů.

Více o událostech v Paříži:

Útoky v Paříži si vyžádaly nejméně 128 obětí, platí výjimečný stav

K útokům v Paříži se hlásí Islámský stát. Hollande: Je to válka

Finsko zpřísnilo kontroly, Belgičané nemají jezdit do Paříže

V pařížské oblasti byly zrušeny také sportovní utkání a soutěže, plánované na dnešek a neděli, což platí například o ragbyovém utkání mezi týmem Racing 92 a mužstvem z Glasgow.

Policie doporučila Pařížanům zachovávat opatrnost a vyhýbat se cestování, což samozřejmě neznamená zákaz přemísťování po metropoli. Doprava po železnici, pařížská letiště a metro fungovaly normálně; opět byly otevřeny i stanici v blízkosti míst útoků.

Slavné pařížské obchodní domy, kavárny na bulváru Champs-Elysées a luxusní butiky Montaignově třídě, kam se obvyle sjíždějí turisté z celého světa, byly dnes téměř liduprázdné. Kupříkladu obchodní dům Galeries Lafayette normálně otevřel, ale jedna část byla v poledne vyklizena kvůli podezřelému balíčku. Po několika hodinách to ale obchodní dům nakonec vzdal kvůli „potížím zajistit optimální kvalitu služeb“.

Obchodní dům Tati, známý levnějším zbožím, zůstal zavřený, stejně i butiky luxusních značek Gucci, Yves Saint Laurent, Boucheron, Balenciaga, jakož i Puma a Etam. Před výklady obchodů s vánoční výzdobou se nikdo nezastavuje. Na Haussmannově bulváru hlídkují ozbrojené policejní patroly a kolemjdoucí žena v červené prošívané bundě říká do mobilního telefonu, že „stále se nemá chodit do obchoďáků, protože nikdy nevíte a je zbytečné riskovat“.

Tři zákazníci

Před obchodním domem Printemps jen skupina Číňanů budila dojem mírného návalu. V pátek byli Berlíně, v neděli budou v Římě - a nemají tušení, co se děje v Paříži, utahovala si z nich prodavačka. „Po tři týdny po (lednových atentátech v pařížské redakci) Charlie Hebdo jsme neměli zákazníka, lidi se vrátili až na výprodeje. Za chvilku jsou svátky a konec roku,“ obává se.

Číšník v kavárně Starbucks na Haussmannově bulváru se půldruhé hodiny po otevření dopočítal tří zákazníků. „Máme prázdno,“ říká. Ve stejné době obchod H&M vyvěšuje oznámení, že „v zájmu bezpečnosti zaměstnanců, jakož i zákazníků budeme mít dnes mimořádně zavřeno“. „Srabi,“ ulevuje si otrávený zákazník.

Dva belgické páry, které přijely do Paříže na víkend, se tváří fatalisticky, i když při pátečních útocích zahynuli přinejmenším dva Belgičané. „Žijeme se strachem, ale kvůli tomu nepřestaneme cestovat. To chtějí teroristé, aby lidé zůstali doma,“ míní Jeanine. Belgický premiér Charles Michel v sobotu požádala své spoluobčany, aby se vyvarovali cest do Paříže, pokud nejsou „nezbytně nutné“.

„Chtěl jsem strávit vánoční svátky se ženou v Paříži, ale spíše skončíme v Londýně,“ říká podnikatel Ben z Malty, který sem přišel koupit šperk pro manželku před zpátečním letem.

Zavřené školy

Školy v pařížské oblasti byly dnes zavřeny, ačkoliv sobotní vyučování bývá ve Francii obvyklé. V celé Francii byly dnes zrušeny veškeré školní výlety. Rušení se týká i cest školáků do ciziny, vzhledem k uzavření hranic.

Pařížský arcibiskup, kardinál André Vingt-Trois, podle listu Libération vyzval ke „zdrženlivosti“ tváří tvář „barbarství“. „Naše město Paříž - a naše země - byly zasaženy o uplynulé noci se zvláštní divokostí a prudkostí,“ řekl během mše, sloužené v katedrále Notre-Dame. Dodal, že zdrženlivost, umírněnost a sebeovládání, které Francie ukázala, mají přetrvat i v dalších týdnech, aby nikdo nepodlehl nenávisti či panice.

Teroristé útočili u stadionu, v klubu a v restauracích
Přehled míst spjatých s pátečními teroristickými útoky v Paříži, které si vyžádaly nejméně 128 mrtvých.
Koncertní síň Bataclan - 82 mrtvých:
Hudební klub na bulváru Voltaire je jedním z nejznámějších v Paříži. V pátek hostil koncert kalifornské rockové skupiny Eagles of the Death Metal, její členové jsou v pořádku. Útok v klubu si vyžádal vůbec nejvíce obětí (82), převážně mladých lidí. Čtyři teroristé se zahalenými obličeji zahájili nejdříve palbu na návštěvníky kaváren před klubem a poté začali s výkřiky Alláh je veliký střílet v klubu. Střelba trvala asi tři hodiny.

„Slyšel jsem je jasně říkal: 'Je to chyba Hollandea, je to chyba vašeho prezidenta, neměl intervenovat v Sýrii', mluvili také o Iráku,“ vyprávěl poté pětatřicetiletý Pierre Janaszak, který byl během střelby v sále. Po půl dvanácté začal zásah policie, čtyři útočníci byli usmrceni, tři z nich se vyhodili se vzduchu pomocí opasků s výbušninami.
Stadion Stade de France - 1 mrtvý:
První výbuchy se simultánně ozvaly poblíž dvou vchodů do stadionu ve 21:20 a u přilehlé restaurace McDonald’s. Ve sportovní aréně pro 80 tisíc lidí se právě odehrával přátelský fotbalový zápas Francie-Německo. Na akci byl přítomen i prezident François Hollande, kterého evakuovala ochranka. Celkem se zde odehrály tři výbuchy, zahynul jeden člověk a tři atentátníci.
Rue de Charonne - 19 mrtvých:
V ulici na východě Paříže zemřelo 19 lidí. Podle výpovědi jednoho svědka se výstřely ozývaly „dvě až tři minuty“. „Viděl jsem několik zkrvavených těl na zemi,“ říkal. Cílem střelby bylo podle tohoto svědka kavárna a japonská restaurace.
Rue Alibert - nejméně 12 mrtvých:
O něco severněji v Paříži vypukla střelba i na rohu ulic Bichat a Alibert na terase kambodžské restaurace Le Petit Cambodge. Zahynulo nejméně 12 lidí. „Bylo to surrealistické, všichni leželi na zemi, nikdo se nehýbal,“ vyprávěla jedna žena, „nikdo nic nechápal. Mladý muž držel jednu slečnu za ruku. Byla mrtvá.“
Rue se la Fontaine au roi - nejméně pět mrtvých:
Několik set metrů od klubu Batalcan bylo na terase pizzerie La Casa Nostra zabito pět lidí. Podle svědka, pětatřicetiletého Mathieua, použili automatickou pušku. „Měl jsem velké štěstí,“ dodal. Další svědek viděl „černý Ford Focus, ze kterého se střílelo“.
Bulvár Voltaire:
Další útok se odehrál na bulváru Voltaire. Zemřel jeden útočník.