Pařížské útoky byly v mnohém premiérou, míní odborníci

Lidé přinášejí květiny a další upomínkové předměty na msta útoků

Lidé přinášejí květiny a další upomínkové předměty na msta útoků Zdroj: ctk/ap

Atentáty spáchané v pátek v Paříži byly na rozdíl od minulých teroristických útoků ve Francii poprvé sebevražedné a mířené na anonymní dav, a nikoli na konkrétní lidi. Listu Libération to řekl sociolog Farhad Khosrokhavar, který se pokusil podat obraz sebevražedného atentátníka.

V minulosti chtěli teroristé zasáhnout například členy židovské komunity nebo údajné hanobitele islámu, jako tomu bylo při lednovém útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo. „Teď máme před sebou slepý terorismus, neboť specifické cíle jsou chráněny, takže méně dostupné. Páteční útoky byly provedeny podobně jako atentáty v Madridu v roce 2004 nebo v londýnském metru v roce 2005, což byly sebevražedné akce,“ řekl Khosrokhavar.

Radikální skupiny v Sýrii a Iráku mají dostatek lidí ochotných k sebevražedným akcím. V západních zemích tito dobrovolníci pocházejí z velmi malých skupinek stejně smýšlejících lidí. Jakmile je policie odhalí, snaží se je vždy rozbít. Vůdci těchto skupin vždy aspoň krátce odjedou k výcviku do ciziny. Pachatelé minulých atentátů prošli Pákistánem, Sýrií a Jemenem.

Radikalismus jako smysl života

Většina atentátníků pochází z rozvrácených rodin, často mají za sebou pobyt ve vězení a najdou smysl života v radikálním islámu. Za nejvýznamnější považuje Khosrokhavar právě pobyt mezi islamisty v zahraničí. Lidé vyrostlí na Západě se tam naučí zabíjet, čímž se zvyšuje jejich ochota zemřít. Odcizí se vlastní kultuře, rodině a dosud poznaným hodnotám. „Když je člověk připraven zabít, je také připraven zemřít. To platilo pro fanatiky za komunismu i nacismu,“ řekl Khosrokhavar.

Atentátníci v Paříži použili navzájem si podobné sebevražedné vesty. Obsahovaly TATP, což je sice velmi lehce získatelná, ale také velmi nestabilní třaskavina, baterii, spínač a šrouby, které měly zvýšit účinnost. Odborník na pyrotechniku řekl agentuře AFP, že vyrobit takové výbušné zařízení není snadné. Vesta nesmí být objemná, aby se nositel mohl snadno pohybovat, a přitom musí být bezpečná, aby nevybuchla předčasně.

Podle odborníků je jisté, že výrobce vest nebyl mezi těmi, kdo je v Paříži použili. „Jsou to přesní specialisté, kteří nikdy neútočí, takže ten výrobce je stále někde tady,“ řekl bývalý velitel francouzské tajné služby Alain Chouet.

Klimatický summit jako další cíl?

Další zdroj AFP upozornil na to, že jde o citlivou informaci v době, kdy se Paříž připravuje na mezinárodní klimatickou konferenci. I když účastníci budou chráněni, očekávají se shromáždění, v nichž budou lidé ohroženi. „Všechny služby jsou jako na trní,“ řekl zdroj AFP.

Pás pro sebevraha nelze podle odborníků vyrobit podle návodu na internetu a je jisté, že ti, kdo útočili v Paříži, si své vesty nepřivezli ze Sýrie. „Čím víc se s tím hýbe, tím vyšší je riziko nechtěného výbuchu. Pravděpodobné je, že tady v Evropě, ve Francii, je člověk nebo více lidí, kteří přišli z oblasti, kde bojují radikálové a kde se svému řemeslu naučili,“ sdělil bývalý člen tajné služby Pierre Martinet.

Znepokojení je o to větší, že Islámský stát, který se k pátečním akcím přihlásil, oznámil, že jde jenom o začátek. „Nestojí tu proti nám voják, ale šílenec útočící ve jménu boha, ochotný odpálit se, jakmile mu dojde munice. Můžete si představit, jak těžké je proti takovému protivníkovi bojovat,“ řekl Martinet a připomenul slova vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina: „My milujeme smrt tak, jako vy milujete život.“