Pařížský masakr přitvrdil slovník politiků, chtějí změnit boj s IS

Teroristické útoky zorganizoval Islámský stát, oznámil francouzský prezident François Hollande

Teroristické útoky zorganizoval Islámský stát, oznámil francouzský prezident François Hollande Zdroj: ctk/ap

Páteční krvavá noc ve francouzské metropoli hodně přitvrdila slovník světových politiků v nekonečné debatě o nasazení v boji proti IS. Série teroristických činů v Paříži, která má na svědomí 129 životů a nejméně 300 zraněných, zastínila i takové události, jako je předvolební debata amerických demokratů nebo zahájení summitu dvaceti největších ekonomik světa. Vyvolala lavinu politických prohlášení ohledně bezpečnosti, změny taktiky v boji proti IS a v neposlední řadě o úskalích migrace.

„Toto je válečný čin spáchaný teroristickou armádou,“ prohlásil francouzský prezident François Hollande. „Protože byla Francie odporně, hanebně a agresivně napadena, bude vůči barbarům z IS nemilosrdná.“ Podporu vyjádřila Francouzům řada zemí, Rusko nevyjímaje. Prezident USA Barack Obama označil masakr za útok na celý civilizovaný svět a slíbil pomoc při pátrání po vinících.

Účastníci dvoudenního summitu G20, který včera začal v Turecku, diskutují o koordinaci vojenských zásahů v Sýrii. Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že problém terorismu nelze vyřešit bez spojeného úsilí celého světa. Předseda Evropské rady Donald Tusk nicméně zdůraznil, že letecké údery Ruska by měly cílit na IS, nikoli na syrské bojovníky proti Asadovu režimu. O úsilí vyřešit konflikt v Sýrii jednal Putin i s Obamou, s nímž se na okraj summitu sešel.

Americká debata

Hrozba IS se stala také tématem televizní debaty demokratických kandidátů na prezidenta USA. Hillary Clintonová si vyslechla kritiku za příliš měkký postup proti islamistům v době, kdy byla ministryní zahraničí.

Ohledně závažnosti problému se ale kandidáti naprosto shodli. „Nikdo by neměl pochybovat o tom, že IS představuje přímou hrozbu Spojeným státům,“ řekl například John McCain. „Pokud se vláda nezačne vážněji snažit této hrozbě čelit, náš lid a národ za to zaplatí krutou daň,“ dodal. Podobně to formuloval texaský senátor Ted Cruz: „Vyhlásili nám válku. Přijde to i do Ameriky.“

Francie už před incidentem oznámila, že vysílá na Střední východ svoji letadlovou loď, která má doplout do cíle tento týden. Američtí armádní činitelé jsou přesvědčeni, že končí doba, kdy údery proti IS byly prakticky výhradně americkou záležitostí.

Teroristické útoky v PařížiTeroristické útoky v Paříži|E15