Patnáct let poté: co se stalo s hlavními aktéry 11. září?

Reakce George W. Bushe na události 11. září

Reakce George W. Bushe na události 11. září Zdroj: U.S. National Archives

Reakce George W. Bushe na události 11. září
Reakce George W. Bushe na události 11. září
Reakce George W. Bushe na události 11. září
Reakce George W. Bushe na události 11. září
Reakce George W. Bushe na události 11. září
6
Fotogalerie
S přibývajícím časem se teroristické útoky z 11. září stávají historickou událostí. Připomenout si ji můžete s pomocí krátkého kvízu i profilů hlavních postav.

George W. Bush

Bushovy paměti. Ve Spojených státech vyšly očekávané paměti bývalého prezidenta George Bushe. Jmenují se Decision Points (Okamžiky rozhodování). Politik, který loni v zimě opouštěl Bílý dům s mrazivě nízkou podporou jen 22 procent Američanů, jimi prolomil téměř dvouleté mlčení.Bushovy paměti. Ve Spojených státech vyšly očekávané paměti bývalého prezidenta George Bushe. Jmenují se Decision Points (Okamžiky rozhodování). Politik, který loni v zimě opouštěl Bílý dům s mrazivě nízkou podporou jen 22 procent Američanů, jimi prolomil téměř dvouleté mlčení.|ctk

Bylo 8:46 ráno newyorského času, když první letadlo narazilo do věže Světového obchodního centra. Fotografie z toho dne ukazují prezidenta Spojených států Georgea Bushe Jr., který pár minut poté čte žákům floridské základní školy knížku.

V tom čase měl Bush zatím jenom kusé a ze začátku i nesprávné informace o tom, že do jedné z věží Světového obchodního centra narazilo malé dvoumotorové letadlo. O hodinu později už ale seděl na palube Air Force One. Jen před pár dny zveřejněné poznámky tiskového mluvčího Ariho Fleischera ukazují, že zhruba v té době zaznívá od prezidenta do telefonu poprvé věta “jsme ve válce”.

Postoj vyjádřený v této větě definoval celý zbytek éry George W. Bushe od invaze do Afghánistánu až po invazi do Iráku. Bývalý americký prezident dnes žije v Texasu. Vydal několik knih včetně vlastní biografie, která popisuje události z 11. září a věnuje se přednášení. V poslední době nejvíce zarezonovalo jeho rozhodnutí nepodpořit prezidentskou kandidaturu Donalda Trumpa. Bývalý republikánský prezident se ani nezúčastnil nominačního sjezdu strany.

Usáma bin Ládin

Smrt Usámy bin Ládina pomohla uklidnit trh s ropouSmrt Usámy bin Ládina pomohla uklidnit trh s ropou|profit

Saúdskoarabský zakladatel teroristické organizace Al-Kaída, který měl stát za útoky, svoji účast nejdříve popřel. “Rád bych ujistil svět, že jsem nedávné útoky nenaplánoval, zdá se, že je plánovali lidé s osobními důvody,” prohlásil týden po útocích. K odpovědnosti se přihlásil až tři roky poté v 18-minutovém videu, které odvysílala televize Al Jazeera čtyři dny před americkými volbami. V něm pohrozil dalšími útoky, pokud se americká politika nezměni.

Po Bin Ládinovi Američané pátrali už od roku 1998, kdy Al-Kaída zaútočila na americké amabasády v Tanzánii a Keni. Zneškodnit se jim ho povedlo až v roce 2011 v Pakistánu. Během noční operace Neptune Spear byl Bin Ladin zastřelen a jeho tělo poté pochováno do moře. Události kolem dopadení Bin Ladina se stali námětem oscarového filmu Zero Dark Thirty.

Dick Cheney

Bývalý viceprezident Spojených států amerických Dick CheneyBývalý viceprezident Spojených států amerických Dick Cheney|CC BY SA 2.0: soldiersmediacenter via Wikimedia Commons

Osoba viceprezidenta Spojených států Dicka Cheneyho ukazuje, že i o tak detailně popsané události, jako byly útoky z 11. září, je stále možné dozvídat se nové informace. Až před rokem se na veřejnost po žádosti dokumentaristů dostaly fotografie ukazující, co dělal viceprezident během útoků. Cheney se o útocích dozvěděl z televize v Bílém domě.

Krátce poté, co začalo být jasné, že jde o terorismus a ne nehodu, viceprezidenta doprovodila ochranka do nouzového operačního centra v podzemí Bílého domu. Zde se k nemu později přidala i první dáma Laura Bushová a odsud během celého dne až do večerního návratu prezidenta koordinoval bezpečnostní operace.

Jako viceprezident s výrazným slovem i u svého nadřízeného se Dick Cheney později stal jedním z hlavních strůjců Bushovy války proti terorismu. Podobně jako George Bush se Cheney dnes věnuje psaní knih a přednášení, v posledních letech byl výrazným kritikem prezidenta Baracka Obamy. Zároveň ale trpí dlouholetými zdravotními potížemi a v roce 2012 podstoupil transplantaci srdce.

Rudy Giuliani

Bývalý newyorský starosta Rudy Giuliani na republikánském nominačním sjezduBývalý newyorský starosta Rudy Giuliani na republikánském nominačním sjezdu|CC BY SA 3.0: Gage Skidmore via Wikimedia Commons

Republikánský starosta New Yorku Rudy Giuliani koordinoval záchranné, odklízecí a obnovovací práce na místě útoku. Za tuto roli si vysloužil pochvaly veřejnosti i médií. Stal se mužem roku 2001 časopisu Time a britská královna mu udělila čestný rytířský titul.

Čelil ale i kritice kvůli podcenění stavu ovzduší a předchozímu umístění krizového centra města do budovy Světového obchodního centra. Při poslední prezidentské volbě byl mezi zvažovanými kandidáty, zůstal ale v soukromém sektoru. Momentálně pracuje pro právnickou firmu Greenberg Traurig, kde je zodpovědný za krizový management a kyberbezpečnost. Při nedávném republikánském nominačním sjezdu podpořil za kandidádta na prezidenta Donalda Trumpa.

Mohamed Atta

Mohammed AttaMohammed Atta|Public domain via Wikimedia Commons

“Nikdo se, prosím, nehýbejte, vracíme se zpátky na letiště. Nepokoušejte se o žádné hlouposti,” říká hlas na jedné z posledních nahrávek z letu American Airlines 11. O pár minut později letadlo narazí do severní věže Světového obchodního centra. Hlas únosce se obecně přisuzuje Mohamedu Attovi, únosci a pilotovi prvního uneseného letadla z 11. září, který je zároveň považovaný za vůdce únosců.

Vystudovaný architekt egyptského původu se v devadesátých letech stal členem organizace Al-Kaída. Poslední dny svého života strávil Atta v letech napříč Spojenými státy, v nichž sbíral informace před samotnými útoky a jednak cestoval za dalšími útočníky do Marylandu nebo Maine.

Zajimavostí z českého pohledu je fakt, že posledním městem, které Atta navštívil ještě před svým odletem do Spojených státu v létě 2001, byla Praha. Jako místo odletu do Států byla Praha teroristy zvolena před Hamburgem, kde Atta žil, kvůli snaze zamést za sebou stopy.