Pentagon: Rusové si hrají s ohněm, když řinčí jadernými zbraněmi

Pentagon

Pentagon Zdroj: CC BY 2.0: gregwest98 via Flickr

Rusko si opakovaným "řinčením jadernými zbraněmi" hraje s ohněm. Při projevu ve sněmovně reprezentantů USA to uvedl náměstek ministra obrany Robert Work. V projevu také zmínil, že chystaná modernizace amerického jaderného arzenálu a jaderných sil si v příštích letech vyžádá zhruba sedm procent obranného rozpočtu, tedy zhruba dvojnásobek stávajících výdajů. Informovala o tom agentura Reuters.

„Snaha Moskvy používat jaderné zbraně jako zastrašovací prostředek selhala, naopak, spojence NATO semkla mnohem těsněji,“ uvedl Work. Jaderné zbraně podle něj jednoznačně urychlují eskalaci jakéhokoliv sporu.

Rusko podle Worka pokračuje v porušování smlouvy o jaderných silách, která zakazuje vlastnění jaderných střel a raket s dosahem 500 až 5500 kilometrů. Pentagon prý v tomto ohledu pracuje na řešení, které prezidentu Baracku Obamovi umožní na toto porušování smluv efektivně odpovědět. Work nespecifikoval, o jaké řešení jde.

Spojené státy čeká nákladné období modernizace jaderného arzenálu - ponorek, balistických střel i bombardérů. Odhady hovoří o nákladech v rozmezí 355 miliard dolarů až jednoho bilionu v následujícím desetiletí. Agentura Reuters ironicky v tomto kontextu zmínila takřka „dřinu“, kterou pro Pentagon představuje zdlouhavá modernizace letectva v podobě strojů F-35, které průběžně trápí nejrůznější technické problémy.

Bez dodatečného financování na modernizaci našich strategických sil budou muset být upozaděny ostatní složky obranného portfolia USA

Roční základní rozpočet Pentagonu činí kolem 500 miliard dolarů, několik posledních let je přitom stabilní. „Bez dodatečného financování na modernizaci našich strategických sil budou muset být upozaděny ostatní složky obranného portfolia USA,“ varoval Work.