Perský trh je vyhladovělý – a firmy to vědí. Dohodu s Íránem vítají

Íránská metropole Teherán

Íránská metropole Teherán Zdroj: Matthias Blume via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Mezi nejpopulárnější auta v Íránu patří tradičně peugeoty a renaulty. Vyrábí je zdejší automobilka Khodro, která montuje starší typy francouzských aut, ale to se nyní změní. „Nukleární dohoda“ spojená s uvolněním hospodářských sankcí způsobuje, že Írán nyní doslova voní na dálku – a to zdaleka nejen automobilkám.

Na příchod do Teheránu se těší ropné společnosti jako Shell, Eni nebo Total, ale též Siemens nebo investiční společnosti. Se čtvrtými největšími zásobami ropy a druhými největšími ložisky zemního plynu na světě je Írán energetickou velmocí srovnatelnou s Ruskem.

Íránské ministerstvo ropného průmyslu navíc zveřejnilo záměr přilákat zahraniční investice do výše 100 miliard dolarů. Už koncem tohoto týdne se proto do Teheránu chystají francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius a německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel. Německo, Francie a Itálie jsou už dnes největšími dodavateli Íránu po Číně a Jižní Koreji.

Přečtěte si názory odjinud:

V Íránu narozený finančník Xanyar Kamangar z investiční společnosti Grifton Capital se domnívá, že podobné šance skýtá zdejší trh s potravinami, léčivy a technologiemi. „Írán má vysoce vzdělanou populaci lačnící po nových technologiích. Celkem 92 procent Íránců má založený bankovní účet,“ řekl BBC.

Jiná investiční společnost Charlemagne Capital se domnívá, že na světě se zřídka vidí uzavřená ekonomika s tak rozvinutým akciovým trhem, jako je Írán. Likvidita trhu je ovšem nepatrná a pouhé jedno procento zdejších akcií má zahraničního vlastníka.

Než se však něco pohne, bude se muset nejprve uvolnit příhraniční peněžní styk. Prvním krokem bude formalizování dohody a její schválení šesti zeměmi, které s Íránem vedly rozhovory, což zabere nejméně tři měsíce. Prezident Barack Obama včera řekl, že i kdyby dohodu Kongres neratifikoval, bude jeho rozhodnutí vetovat.

V dohodě o jaderném programu je:
Írán na 15 let téměř zastaví obohacování uranu
zásoby štěpného materiálu v Qomu zredukuje na 300 kg
jádro reaktoru na těžkou vodu v Araku bude vyjmuto a zalito betonem
reaktor bude 15 let produkovat méně plutonia a vyhořelý materiál bude ze země vyvážen
inspektoři z Mezinárodní agentury pro atomovou energii budou mít přístup do všech zařízení
po ověření, že uvedené požadavky jsou splněny, bude zrušeno ropné i obchodní embargo EU a USA