Pesimismus německých firem se prohlubuje

Německo, HDP, průmysl

Německo, HDP, průmysl Zdroj: profimedia.cz

Německo dlouhou dobu odolávalo dopadům dluhové krize v eurozóně a dařilo se mu držet celý region nad vodou. Podle některých ekonomů i předstihových ukazatelů ale i motor evropské ekonomiky brzy přibrzdí a čeká ho stagnace nebo i pokles. Prohlubující se pesimismus německých firem ukazují nejnovější data mnichovského institutu Ifo. Podle něho důvěra německých podnikatelů v tamní ekonomiku v srpnu klesla už čtvrtý měsíc za sebou a je nejnižší od března 2010.

Před týdnem to naznačily předběžné indexy nákupních manažerů (PMI), které sestavuje společnost Markit, teď zhoršující se ekonomickou náladu v Německu potvrdil pozorně sledovaný index podnikatelského klimatu institutu Ifo. Klesl na 102,3 bodu z červencových 103,2 bodu. Ukazatel současné situace oslabil o 0,3 bodu na 111,2 bodu. Složka podnikatelských očekávání klesla až o 1,3 bodu na 94,2 bodu.

Ke snížení indexu přispěly hlavně obavy o další vývoj vývozu. Poptávka po exportu z evropských zemí kvůli krizi a recesi slábne a poptávka z rozvíjejících se zemí zřejmě nebude schopná tento výpadek vyrovnat.

„Německá ekonomika dále slábne,“ komentoval údaje prezident Ifo Hans-Werner Sinn. Výrazně se zhoršilo očekávání, a to hlavně u průmyslu. Poprvé za tři roky také většina firem hodnotí výhled vývozu jako negativní.

Opel a ThyssenKrupp krátí pracovní dobu

Zhoršení v německé ekonomice dokládají i poslední kroky průmyslových velikánů - ThyssenKrupp a Opel kvůli slábnoucí poptávce zkracují pracovní dobu. V automobilce se opatření dotkne více než 9 tisíc zaměstnanců. O podobném kroku vyjednává i Bosch.

Čtěte také:

Opel kvůli slabé poptávce zkrátí pracovní dobu

Němečtí řemeslníci se bojí o přežití. Kvůli emisním limitům

Německo nic nepodceňuje, založilo pracovní skupinu "Grexit"

„Německé společnosti jsou stále více pesimistické ve výhledu do budoucnosti. Vývoz a domácí spotřeba až do teď bránily německou ekonomiku před virem krize v eurozóně. Tato imunita se však v posledních měsících zhroutila,“ komentoval údaje Ifo analytik ING Carsten Brzeski. Podle něj to vypadá, že německá ekonomika bude v příštích měsících přinejlepším stagnovat. Poslední řada ukazatelů nálady ale naznačila, že by mohla ve třetím čtvrtletí dokonce klesnout.

Vývoj růstu HDP Německa(mezičtvrtletně)

Vývoj růstu HDP NěmeckaVývoj růstu HDP Německa | tradingeconomics.com

Ve druhém čtvrtletí tempo růstu německé ekonomiky zpomalilo proti předchozím třem měsícům na 0,3 procenta z 0,5 procenta v prvním čtvrtletí. Pro ekonomiku Evropy, která už akutně neřeší jen finanční situaci Řecka, ale i neudržitelné veřejné financování ve velkých zemích – Španělsku a Itálii – by další zpomalování Německa znamenalo další prohloubení zátěže.