Pití většího množství mléka nechrání před zlomeninami, tvrdí Švédové

Na výsledky rozsáhlé švédské studie upozornil časopis British Medical Journal. V případě zlomenin se podle vědců navíc musejí brát v úvahu i jiné faktory, například konzumace alkoholu nebo tělesná váha.
Účastníci studie vyplňovali po dobu jednoho roku dotazníky na téma, jak často konzumovali běžné potraviny jako mléko, jogurty nebo sýry. Pak se několik let sledoval jejich zdravotní stav včetně zlomenin nebo úmrtnosti. Mezi ženami trpěly zlomeninami více ty, které denně pily přes 680 mililitrů mléka. Ve skupině „pijáků“ tohoto nápoje byla také dvakrát vyšší úmrtnost. U mužů byl trend podobný, i když ne tak markantní.
Jogurty naopak riziko snižovaly
Přesně opačný vliv pak má podle studie konzumace fermentovaných mléčných výrobků, například jogurtů. Nebezpečí fraktur se snižovalo s vyšší konzumací těchto potravin. Profesor z univerzity v Uppsale Karl Michaelsson se domnívá, že výsledky mohou souviset s obsahem cukru v mléce. Jiné studie na zvířatech prokázaly vliv tohoto cukru na urychlení projevů stárnutí.
Profesorce Sue Lanhamové-Newové ze Surreyské univerzity ve studii chybí zahrnutí vlivu fyzické aktivity a dalších aspektů životního stylu, jež ovlivňují kvalitu kostí. Stále prý platí, že v Británii je mléko a výrobky z něj zdrojem až 60 procent vápníku. „Víme, že nedostatek vápníku je rizikovým faktorem pro osteoporózu. Stále je třeba lidi vést k tomu, aby jedli základní potraviny v náležitém poměru, a mléko je jednou z nich,“ řekla.
V ČR je spotřeba mléčných výrobků podle Společnosti pro výživu pod evropským průměrem. Dostatek vápníku mají prý jenom děti do šesti až sedmi let.
Mateřské školy ve Středních Čechách přecházejí na zdravou stravu