Plán Merkelové a Hollanda údajně počítá s větším územím pro separatisty

německá kancléřka Angela Merkelová, ukrajinský prezident Petro Porošenko a francouzský prezident François Hollande

německá kancléřka Angela Merkelová, ukrajinský prezident Petro Porošenko a francouzský prezident François Hollande Zdroj: ctk/AP

Francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová přiletěli do Kyjeva s novým návrhem řešení ukrajinské krize. Podle německého tisku počítá i s autonomií pro ruské separatisty na větším území, než se původně plánovalo. Německá vláda to ale popřela. V pátek mají Hollande a Merkelová o návrhu hovořit v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Jednání „skýtají naději na výsledek v podobě klidu zbraní“, uvedla večer kancelář ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Ten poděkoval Merkelové a Hollandemu za „významné snahy stabilizovat situaci, zmírnit a urovnat konflikt“, jakož i za podporu a solidaritu sjednocené Evropy vůči Ukrajině. Apeloval také na splnění zářijových dohod z Minsku, které počítaly s nastolením příměří, propuštěním zajatců a odchodem cizích vojsk.

Porošenko podle prohlášení také přislíbil kroky ve prospěch hospodářského rozvoje povstalci ovládaného Donbasu, a to včetně obnovení výplat sociálních dávek a penzí z ukrajinského rozpočtu.

Společné prohlášení tří představitelů, o němž se zřejmě původně uvažovalo, bylo podle agentury AFP zrušeno. Mluvčí ukrajinského prezidenta podle agentury TASS řekl, že se po schůzce nepočítá s žádnými prohlášeními.

Zastavení násilí

Hollande a Merkelová před cestou na Ukrajinu sdělili, že v Kyjevě a v Moskvě budou hovořit o zastavení násilí na východě Ukrajině.

„Společně s Angelou Merkelovou jsme se rozhodli převzít novou iniciativu,“ prohlásil francouzský prezident. „Přijedeme s novým návrhem, jak konflikt vyřešit,“ dodal s tím, že tento návrh je založen na respektování ukrajinské územní celistvosti.

Větší území pro separatisty

List Süddeutsche Zeitung podle DPA připravuje pro páteční vydání informaci, podle níž je francouzsko-německý mírový návrh dalekosáhlý. Počítá prý s okamžitým dojednáním příměří, ale také s přiznáním mnohem většího území pro autonomii proruských separatistů, než bylo původně dohodnuto.

Důležitými body nového plánu jsou podle deníku stažení těžkých zbraní obou stran a výměna zajatců, stejně jak to obsahují dohody dojednané loni v září v Minsku. Jiná, než bylo tehdy domluveno, má však být demarkační linie. Částečně má být totiž zohledněn územní zisk kolem 1500 kilometrů čtverečních, kterého povstalci od té doby dosáhli.

Dodávky zbraní

Nová iniciativa Hollandea a Merkelové je považována za snahu utišit sílící hlasy v západních zemích, zejména v USA, které vybízejí k dodání zbraní Ukrajině, aby mohla čelit ofenzivě proruských povstalců, podporovaných vojensky Ruskem.

Proti poskytnutí zbraní Kyjevu se vyslovil Hollande, Merkelová i americký prezident Barack Obama. Šéf americké diplomacie John Kerry, který dnes s Porošenkem už mluvil, se před novináři tomuto tématu vyhnul, nicméně řekl, že Ukrajina čelí „pokračující ruské agresi“. Po následném rozhovoru s premiérem Arsenijem Jaceňukem poznamenal, že Obama o tom, zda dát Ukrajině zbraně, či ne, rozhodne již brzy.

Ruští komentátoři podle listu Moskovskij komsomolec podezírají, že nová mírová iniciativa má především vyprostit tisíce ukrajinských vojáků z obklíčení ve městě Debalceve. Povstalci se podle agentury TASS dnes večer dohodli s ukrajinským velením na místním příměří od pátečního rána, které by mělo umožnit odchod civilistů z města.