Platy eurokomisařů se nezmění, základní mzda bude 580 tisíc korun

Věra Jourová získala v komisi portfolio spravedlnosti

Věra Jourová získala v komisi portfolio spravedlnosti Zdroj: CTK

Členové nové Evropské komise Jeana-Claudea Junckera budou mít stejné platové podmínky, jako mají členové současné komise. Základní plat řadového eurokomisaře, a tedy i pravděpodobné české členky komise Věry Jourové, zůstane před zdaněním na úrovni 20 800 eur (přes 580 tisíc korun) měsíčně. Exekutiva Evropské unie nastoupí do funkcí v listopadu.

„V případě komisařů podléhá větší část jejich platu 45 procentnímu zdanění. Tato evropská daň se vrací do evropského rozpočtu,“ sdělil Antonio Gravili, mluvčí současného eurokomisaře Maroše Šefčoviče, odpovědného za administrativní záležitosti. Evropská daň má 14 úrovní od osmi do 45 procent, dalších sedm procent tvoří takzvaný solidární odvod.

Platy v komisi (nezdaněný příjem)
Místopředseda komise - 23 147 eur (skoro 650 tisíc korun)
Vysoká představitelka EU pro zahraniční politiku - 24 tisíc eur (asi 674 tisíc korun)
Předseda Evropské komise - 25 555 eur (přes 715 tisíc korun)
Nejvyšší úředníci aparátu komise - 16 tisíc eur (necelých 450 tisíc korun)

Na druhou stranu mají členové komise nárok na měsíční příspěvky na reprezentaci ve výši 607 eur (asi 17 tisíc korun), místopředsedové a šéfka unijní diplomacie 911 eur (asi 25 500 korun) a šéf komise ve výši 1418 eur (skoro 40 tisíc korun).

Komisaři, kteří po nástupu dostanou dva měsíční platy a jsou jim proplaceny náklady na cestu a stěhování do Bruselu, mají také nárok na příspěvek na bydlení ve výši 15 procent svého platu.

Dosluhující komisaře čeká odchodné

Odcházející komisaře, včetně nynějšího českého zástupce Štefana Füleho, čeká odchodné ve výši jednoho platu, opět proplacení stěhování a cestovného. Po tři roky pak mají bývalí komisaři nárok na finanční příspěvek. Ten se pohybuje mezi 40 až 65 procenty základního platu v závislosti na délce působení dotyčného v komisi. Tento příspěvek podléhá zdanění a platí, že pokud komisař začne vykonávat jinou výdělečnou činnost, nesmí jeho plat společně s výší příspěvku přesahovat jeho odměnu jako člena Evropské komise.

Od 65 let věku mají bývalí komisaři nárok na penzi, jejíž výše také závisí na odsloužených letech, za rok 4,275 procenta základní mzdy, a nesmí přesáhnout 70 procent posledního základního platu.

Jan Sedlák: Hledá Evropská komise inspiraci v Číně?