Platy globálních firemních bossů rostou stále pomaleji

Dolary (ilustrační foto)

Dolary (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Růst příjmů kapitánů globální ekonomiky zpomaluje a na rozdíl od období před krizí se musí manažerská práce více odrazit ve výsledcích firmy. Průměrný big boss velké globální korporace si měsíčně přijde na v přepočtu něco kolem 3,2 miliónu korun, to je o 3,5 procenta více než loni. Necelou polovinu z této částky má zaručenu ve formě fixní mzdy, o rozhodující části manažerských příjmů však rozhodují akcionáři firmy. Ti mohou, ale nemusí odměnit šéfy formou bonusů.

Hovoří o tom globální průzkum firmy Pedersen & Partners mezi více než 1700 vedoucími pracovníky ve 330 společnostech v 17 zemích.

„Platy vrcholových manažerů rostou ve srovnání s předchozími roky pomaleji,“ uvádí autor studie Conrad Pramboeck. „Zatímco základní plat v posledních pěti letech rostl průměrně čtyřmi až šesti procenty ročně, nyní jsou to jen tři procenta. Celkové příjmy včetně krátkodobých bonusů rostly v průměru o téměř 7 procent, v současnosti je růst poloviční,“ dodává Pramboeck.

Průměrný plat zaměstnanců roste o 3 až 4 procenta

Ve většině západoevropských zemí a ve Spojených státech podle studie stoupá průměrný plat zaměstnanců v průměru mezi 3 až 4 procenty. Plat top manažerů tak roste obdobným tempem jako u jejich podřízených. Nejdůležitějším faktorem při stanovování úrovně výše odměny vrcholového vedení je velikost společnosti. „Plat špičkového manažera se zvýší v průměru o 600 tisíc eur s každými 50 tisíci zaměstnanci navíc,“ říká Pramboeck.

Z globálního hlediska je odměňování vedoucích pracovníků nejvyšší ve Spojených státech a Západní Evropě. „Top firmy na rozvíjejících se trzích, jako je Čína, Indie nebo Jižní Afrika, nadále poskytují odměny výrazně pod úrovní západních zemí. Nicméně jejich platy se zvyšují mnohem vyšším tempem než v západní Evropě a ve Spojených státech,“ uzavírá Pramboeck.