Plebiscit: Irové míří k fiskální unii

Irsko

Irsko Zdroj: profimedia.cz

Irové dnes od rána v referendu rozhodují o tom, zda má jejich země ratifikovat fiskální smlouvu Evropské unie.
Pakt, jenž signatářským zemím ukládá přísná rozpočtová pravidla, má podle průzkumů mezi irskými občany podporu.
Výsledky hlasování mají být podle zpravodajské stanice BBC oznámeny v pátek večer.
Při referendu se čeká vysoká účast voličů, což podle agentury Reuters bude nahrávat stoupencům paktu.
Irsko je jedinou z 25 zemí, které se k paktu přihlásily, kde o ratifikaci rozhodují přímo občané. Ke smlouvě se zatím nehodlají připojit Česká republika a Velká Británie.
8
Fotogalerie
Kdyby se nehroutily španělské banky a Řecko nestálo na pokraji bankrotu, pohled Evropy by se dnes obrátil do Irska. Voliči tam totiž jako jediní v Evropě v referendu rozhodnou, zda se jejich země připojí k fiskální unii, anebo spolu s Velkou Británií a Českem zůstanou mimo. Jenže Evropa má vážnější starosti, a výsledek hlasování tak zajímá hlavně obyvatele zeleného ostrova.

Města Dublin, Cork nebo Gallway zaplavily billboardy, na nichž oba tábory straší Iry katastrofickými scénáři v případě, že zvítězí druhá strana. „Dluhové brzdy budou závazné a platné napořád. Už nikdy je nezměníte ani pomocí parlamentní většiny,“ hlásá v Corku billboard s fotografií Angely Merkelové.

Kampaň za odmítnutí fiskální unie vedou levicové strany jako Sinn Féin a Socialistická strana. Referendum ale k politickému comebacku využívá i euroskeptik a šéf strany Libertas Declan Ganley. Premiér a lídr vládnoucí středové strany Finne Gael Enda Kenny naopak Iry v televizi přesvědčoval, aby hlasovali pro. „Ne fiskální unii by mohlo zhoršit rating Irska u mezinárodních agentur,“ varoval.

Podle průzkumů se zdá, že se Irové k paktu rozpočtové zodpovědnosti připojí. Pokud by tomu bylo naopak, přišli by o přístup k záchranným fondům Evropské unie, které zadluženou ekonomiku přede dvěma lety zachránily před bankrotem.

Průzkumu Irish Times ukázal, že 39 procent je pro a třicet proti přistoupení k unii. Dalších 22 procent dotázaných se ještě nerozhodlo.

„NE fiskální unii je krokem do neznáma,“ říká pro E15.cz irský ekonom

Názor profesora. Bankrot
není cesta pro Irsko, říká
Frank Barry.Názor profesora. Bankrot není cesta pro Irsko, říká Frank Barry. | e15Frank Barry, profesor ekonomike z Trinity College v Dublinu

E15.cz: Co by znamenalo irské ne v referendu?

Kampaň za NE fiskální unii se snažila přesvědčit veřejnost, že je možné říci NE šetření. Jenže ani NE v referendu nemůže ukončit šetření. Zbytek eurozóny se může rozhodnout, že Irsko odřízne od ESM, fondu na záchranu krachujících ekonomik. To by znamenalo, že bychom museli jít pro peníze na volný trh, kde bychom platili vysoké úroky. Podle kampaně za NE se to nestane. Já ale nevěřím, že když takhle Irsko tímhle způsobem přijde k EU a přiloží jí zbraň ke spánku, tak na sebe eurozóna jen tak vezme irské dluhy. Nemáme žádné náboje.

E15.cz: Irové se zdají být nakloněni spíše ANO. Čím to je?

Voliči nejspíš věří argumentům kampaň za ANO fiskální unii, které říkají, že hlasováním pro si zajistíme přístup k „bailoutovému“ ESM fondu. Tábor za ANO zřejmě nabízí více jistoty, zatímco NE je krokem do neznáma.