Počet zahraničních migrantů narostl ve 21. století téměř o 50 procent

Migranti, ilustrační snímek

Migranti, ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Nejvíce imigrantů žije ve Spojených státech (49,8 milionu)
Nejvíce imigrantů žije ve Spojených státech (49,8 milionu)
Nejvíce imigrantů žije ve Spojených státech (49,8 milionu)
Nejvíce imigrantů žije ve Spojených státech (49,8 milionu)
Migranti, ilustrační snímek
8
Fotogalerie

Organizace spojených národů odhaduje, že ve světě momentálně žije 258 milionů lidí mimo svou zemi původu, z nichž 26 milionů tvoří uprchlíci a žadatelé o azyl. Odbor OSN pro ekonomické a sociální záležitosti to uvedl ve své zprávě o migraci ve světě, která vychází jednou za dva roky. Počet migrantů se podle ní globálně nadále zvyšuje.

Zahraniční migranti údajně v současnosti tvoří 3,4 procenta světové populace, což je o 0,6 procent více než na přelomu tisíciletí. V letošním roce žilo nejvíce imigrantů ve Spojených státech (49,8 milionu), za nimi následovaly Saúdská Arábie, Německo a Rusko (přibližně 12 milionů) a Británie (devět milionů). Nejvíce migrantů pak pochází ze zemí Asie (106 milionů) a Evropy (61 milionů).

OSN při sestavování pravidelné zprávy používá data ze sčítání lidu v jednotlivých zemích a čísla z "dalších statistických průzkumů". Podle zástupce generálního tajemníka OSN pro ekonomické a sociální otázky Liou Čen-mina tak vzniká spolehlivé vodítko, které státům pomáhá "překonávat mýty a nedorozumění o migraci" a činit politická rozhodnutí.

OSN bude za rok usilovat o schválení globální dohody o bezpečné, řízené a regulérní migraci. To je úmluva, která má "pokrýt všechny rozměry mezinárodní migrace komplexním a vyčerpávajícím způsobem".

Většina migrantů (64 procent) se logicky stěhuje do zemí s vysokými příjmy, přičemž polovina z nich v roce 2017 obývala jen deset různých států. Naopak 84 procent z 26 milionů uprchlíků a žadatelů o azyl se nachází v zemích se středně vysokými a nízkými příjmy, uvádí OSN.

Celkově se počet zahraničních migrantů v průběhu 21. století zvedl o 49 procent. Podle OSN zahraniční migrace výrazně přispívá k populačnímu růstu v cílových regionech. Lidé žijící mimo místo svého narození jsou v 74 procentech případů osoby v produktivním věku.