Pokles ceny amerických bondů neskončil

dluhopisy

dluhopisy Zdroj: ctk

Stále více investorů varuje, že pokles cen amerických vládních dluhopisů neskončil. Nejnověji rozšířil řady takto smýšlejících investorů Jim Rogers – přidal se na stranu Billa Grosse, který spravuje největší dluhopisový fond světa ve své společnosti Pimco.

Ke skupině dluhopisových pesimistů se zařadily také banky Goldman Sachs a Wells Capital management. Zatímco míra nezaměstnanosti v lednu ve Spojených státech rostla, revize počtu nově vytvořených míst ukázala, že největší ekonomika světa vytvořila na konci loňského roku více nových pracovních příležitostí, než ukazovaly první odhady. To rozdmýchalo spekulace, že by americká centrální banka (Fed) mohla ukončit či omezit svůj program odkupu aktiv ještě letos.

Pokles ceny amerických dluhopisů a růst jejich výnosů podpořil obecný odklon investorů od dluhopisů směrem k akciím, které loni zažily vydařený rok a rychle posilovaly i v lednu. Americký širší index S&P 500 překonal psychologickou hranici 1500 bodů a analytici soudí, že brzy vystoupá na nová historická maxima a letos poprvé překročí hranici 1600 bodů.

„Každý chce být dnes v akciích,“ citovala agentura Bloomberg Hanse Goettiho, investičního ředitele pro Asii společnosti Finaport Investment Intelligence, která spravuje aktiva za 1,54 miliardy dolarů. Takovéto období takzvaným bezpečným dluhopisům nesvědčí. „Investoři z amerických vládních bondů odcházejí,“ dodal Goetti.

Výnos desetiletých amerických dluhopisů se pohybuje kolem dvou procent. V červenci přitom výnosy klesly na rekordní minimum 1,38 procenta. Podle Grosse hrozí v letech 2014 až 2016 zrychlení inflace. „To vytvoří další tlak na růst dlouhodobějších úrokových sazeb,“ uvedl v lednu Gross v rádiu Bloomberg.