Policie při zátazích v Bruselu a Lutychu zatkla další podezřelé

Razie v Bruselu

Razie v Bruselu Zdroj: CTK

Belgická policie při pěti raziích v Bruselu a dvou v Lutychu na východě země zatkla dalších pět lidí. Nejhledanější muž Salah Abdeslam ale mezi nimi není. Ze 16 zatčených z nedělního zátahu v belgické metropoli jich bylo zároveň dnes 15 propuštěno a jeden obviněn v souvislosti s nedávnými atentáty v Paříži. Oznámila to belgická prokuratura. Tři lidé byli takto obviněni minulý týden.

Francouzský prezident François Hollande a britský premiér David Cameron se shodli na posílení spolupráce a výměny informací mezi svými tajnými službami. Zdůraznili také nutnost zintenzivnit boj proti organizaci Islámský stát (IS).

Při policejní operaci v Bruselu nebyly podle mluvčího prokuratury Erica Van Der Sypta nalezeny žádné zbraně ani výbušniny. Kromě hlavního města zasahovali policisté v neděli také v Charleroi na jihu země a dnes v okolí východobelgického Lutychu. O dalším osudu všech zadržených musí ještě dnes rozhodnout soud.

Skrývá se Abdeslam v okolí Lutychu?

Podle belgických médií právě v okolí Lutychu policie zasahovala kvůli Salahovi Abdeslamovi, hledaný terorista jí ale údajně uprchl směrem do Německa. Prokurátor však tuto informaci popřel. Abdeslam je považován za jednoho z hlavních podezřelých, který se podle vyšetřovatelů přímo zapojil do přípravy a provedení teroristických útoků v Paříži, které si vyžádaly 130 životů. Jeden z Abdeslamových bratrů se v Paříži vyhodil do povětří.

Belgický deník La Libre Belgique na svých internetových stránkách uvedl, že Abdeslama údajně vystopovali policisté právě v okolí Lutychu. Prý jim ale unikl automobilem směrem do Německa. Německo v této souvislosti žádnou policejní akci na hranicích ale nespustilo. „Zesílená bezpečnostní opatření na hranicích jsme zavedli již před týdnem,“ dodal mluvčí německé policie.

Salah Abdeslam je považován za jednoho z hlavních podezřelých, který se podle vyšetřovatelů přímo zapojil do přípravy a provedení teroristických útoků 13. listopadu v Paříži, které si vyžádaly 130 životů. Jeden z Abdeslamových bratrů se v Paříži vyhodil do povětří.

Prokurátor Eric Van Der Sypt dnes mimo jiné řekl, že při policejní operaci v Bruselu nebyly nalezeny žádné zbraně ani výbušniny. Kromě Bruselu policisté zasahovali také v Charleroi jižně od hlavního města. Jeden ze zadržených utrpěl zranění poté, co havaroval, když se policii pokoušel ujet v autě. V bruselské čtvrti Molenbeek se podle prokurátora střílelo, není ale jasné, kdo dvě rány ze střelné zbraně vypálil. O dalším osudu všech zadržených musí ještě dnes rozhodnout soud.

Belgická policie v neděli při zátahu uzavřela několik ulic v historickém centru Bruselu. Obyvatelé dostali příkaz nepřibližovat se k oknům, hoteloví hosté nesměli vycházet ven. „Operace není ještě u konce, musí pokračovat,“ uvedl dnes belgický ministr vnitra Jan Jambon. Abdeslamovi se podle něj určitě dostává „značné podpory“ od některých lidí v Belgii, jinak by se mu prý nedařilo tak dlouho unikat.

Belgická televize RTBF dnes s odvoláním na zdroj z prokuratury zveřejnila identitu třetího muže, kterého v Belgii v souvislosti s pařížskými atentáty obvinili z terorismu. Jedná se údajně o 39letého Maročana Lazíze Abrahímího, v jehož voze policie našla zbraň a stopy krve. Další zbraně pak nalezla při prohlídce jeho bytu ve čtvrti Molenbeek.

Prokuratura Abrahímího obvinila z členství v teroristické organizaci, účasti na teroristickém útoku a z nedovolené držení zbraní. Jeho bratr se prý v současnosti nachází v Sýrii. Kromě Abrahímího obvinili v Belgii z terorismu také Mohameda Amriho a Hamzu Attoua, kteří po atentátech vyzvedli Salaha Abdeslama v Paříži a přivezli ho do Bruselu.

Nejvyšší stupeň

V belgické metropoli od víkendu platí nejvyšší - čtvrtý stupeň bezpečnostních opatření, a to kvůli informacím o bezprostřední hrozbě teroristického útoku. V Bruselu nejezdí metro, zavřeny jsou muzea a galerie, zrušena byla řada sportovních či kulturních akcí a dnes jsou uzavřeny i školy, včetně vysokých.

Severoatlantická aliance, která má v Bruselu sídlo, dnes podle zpravodajského webu BBC vyzvala část zaměstnanců, aby pracovali z domova. Zrušila také všechny návštěvy svých budov. Aby práci vyřídili pokud možno z domova, už v neděli své zaměstnance požádala také Evropská komise.

Policie v Bruselu po podezřelých v souvislosti s atentáty v Paříži pátrala už několikrát. Soustředila se především na problematickou čtvrť Molenbeek, kde žili bratři Abdeslamové a kde vyrůstal i Abdelhamid Abaaoud, údajný strůjce útoků, jenž zahynul minulý týden při policejní operaci na předměstí Paříže.