Politická situace houstne, V4 se prý chystá vzepřít plánům Merkelové

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: CTK

Na nadcházejícím summitu EU hrozí otevřený střet mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou a zeměmi, které odmítají její plán na řešení uprchlické krize ve spolupráci s Tureckem. Mezi nejsilnější odpůrce patří země visegradské skupiny, které místo kontingentů pro přijímání běženců z Turecka prosazují uzavření hranic mezi Makedonií a Řeckem, napsal v novém vydání německý týdeník Der Spiegel.

Podle týdeníku je základem plánu Merkelové to, že EU každoročně vyzvedne z Turecka 200 až 300 tisíc uprchlíků, kteří budou následně rozděleni mezi evropské země při zohlednění jejich velikosti a hospodářské výkonnosti. Všechny ostatní uprchlíky, které by se podařilo zachytit v Egejském moři, by EU vracela do Turecka.

Proti plánu kancléřky se staví mnoho členů EU, nejvýrazněji vystupují země V4, napsal Der Spiegel. Ty se zasazují spíš o uzavření hranic na cestě mezi Makedonií a Tureckem, aby se uzavřela takzvaná balkánská cesta uprchlíků do Evropy. Merkelová údajně s takovým krokem nesouhlasí, protože se obává, že by desítky tisíc běženců uvízly v Řecku, což by v zemi vyvolalo chaos. Navíc by mohli běženci začít hledat novou cestu do Německa přes Albánii a Itálii, takže by uzavření makedonské hranice žádoucí výsledek nakonec nepřineslo.

Otevřená konfrontace?

Der Spiegel napsal, že státy V4 zřejmě půjdou příští týden na summitu EU do otevřené konfrontace s Merkelovou kvůli sporu o řešení uprchlické krize. Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák tak ostré vyjádření odmítl. „Dokud chybí společná evropská strategie, tak je legitimní, že státy na balkánské trase chrání své hranice. S tím jim pomůžeme,“ řekl Lajčák časopisu. Dodal, že by bylo špatné přenechat Turecku řešení problémů Evropy.

Slovenský ministr také kritizoval návrh na vytvoření kontingentů pro přijímání běženců. „Kontingenty představují jen pobídku pro migraci,“ uvedl. Der Spiegel napsal, že středoevropské země mají spojence i v německých vládních stranách. „Musíme uzavřít balkánskou cestu. Kdo chce udržet v Evropě uzavřené hranice, musí také umět hranice zavřít,“ řekl listu místopředseda poslanců vládní sociální demokracie (SPD) Axel Schäfer.