Polská vláda bude dohlížet na obsah veřejnoprávních médií

Beata Szydlová

Beata Szydlová Zdroj: ctk/ap

Jednobarevný kabinet strany Právo a spravedlnost (PiS), který v Polsku vládne jen několik týdnů, nezadržitelně pokračuje v sérii kroků k upevnění své moci.

V Bruselu ještě ani nedozněl rozruch nad polskou novelou zákona o veřejnoprávních médiích – za týden se jí bude zabývat Evropská komise – a konzervativní vláda ve Varšavě ještě přitvrdila. Představila včera další návrh, který učiní z veřejnoprávní televize, rozhlasu a agentury PAP státní společnosti přímo podléhající politické moci. Informovala o tom včera PAP, která získala vládní návrh navazující na čerstvě schválenou novelu kritizovanou jak opozicí, tak i Bruselem.

Do chodu televize, rozhlasu a agentury PAP chtějí konzervativci mluvit skrze plánovanou Radu národních médií, jejíž členy jmenuje Sejm, prezident a senát. Předseda rady by pak jmenoval ředitele státních médií, kteří by bděli nad náplní vysílání. Mimo jiné by média měla povinnost informovat o činnosti prezidenta či vlády.

Cílem úprav zákona je „zlepšení úrovně médií a poskytování spolehlivých, objektivních a vyvážených informací, kultivování národních tradic a vlasteneckých hodnot“. PiS se netají tím, že hodlá zatnout tipec kritice činnosti státních orgánů, již má za škodlivou.

Předseda EK Jean-Claude Juncker už uvedl, že se při jednání 13. ledna pokusí zabránit změnám vedoucím k „systematickému ohrožování vlády práva“ zabránit. Polský šéf diplomacie Witold Waszczykowski reagoval předvoláním velvyslance EU v Polsku, po němž hodlá žádat vysvětlení.

„Třeba nám zástupce EU objasní, co je to za nové postupy, díky nimž je některými sdělovacími prostředky ve vztahu k Polsku realizována jakási megafonová diplomacie,“ prohlásil ministr v polském rozhlase.