Polsko odhalilo důchodovou reformu, úplné znárodnění fondů nechystá

Polský zlotý (ilustrační foto)

Polský zlotý (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: rosipaw via Flickr

Obavy finančníků z podoby polské důchodové reformy zůstaly částečně nenaplněny, přestože Polsko provede zásadní změnu svého penzijního systému. Vláda plánuje, že část prostředků státem podporovaných privátních penzijních fondů přejde do jeho rukou, většina aktiv se ale přesune pod správu běžných podílových fondů.

Vláda přesune zhruba čtvrtinu z aktiv v celkové hodnotě 140 miliard zlotých (852 miliard korun), které mají momentálně k dispozici soukromé penzijní fondy (OFE), do jednoho státního demografického rezervního fondu (FRD). Vládou pověřený manažer se pak má postarat o jejich výhodné investování.

Zbytek přejde do transformovaných podílových fondů bez státní účasti. Dosud do privátních penzijních fondů povinně proudilo 2,3 procenta z hrubých příjmů zaměstnanců, tato praxe má tedy skončit. Správci řečených fondů pak obvykle investovali do akcií firem zalistovaných na varšavské burze.

Přečtěte si:

„Počítáme s tím, že zhruba 100 miliard zlotých (608 miliard korun) neskončí coby položka státního rozpočtu, ale zůstanou dál na burze a pomohou k jejímu rozvoji,“ uvedl pro agenturu Reuters ministr rozvoje Mateusz Morawiecki.

Plán současně bere v potaz i možnosti pobídek a výhod pro ty Poláky, kteří se rozhodnou na penzi dál individuálně spořit. „Míra úspor by mohla mírně narůst, mělo by to být efektivní řešení,“ míní Piotr Kalisz z varšavské Citibank. „Stále ale neznáme dost podrobností, nicméně ten nejvíce negativní scénář faktického znárodnění úspor nenastal,“ dodal Kasliz.

Podle dalších ekonomů oslovených agenturou Reuters vláda získá nové prostředky na financování svých předvolebních slibů v podobě zvyšování přídavků na dítě, případně i na umazání části veřejného dluhu.